Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fest och fylleri i midsommar

Foto: Scanpix
Det blev mycket arbete för polisen när midsommaren firades i Sverige, inte minst i storstadsområdena. Det var mest fylleri och stök, en del misshandel men få grova händelser.

– Vi har haft fullt upp hela tiden, sammanfattar polisens informatör i Skåne Helena Ralmark vid tvåtiden natten till midsommardagen.

För Stockholmspolisens del var det stökigast i skärgården där de värsta bråkstakarna och fylleristerna samlades in och fördes till arrester inne i huvudstaden.

Göteborgspolisen delar inte helt Stockholmskollegernas erfarenhet. Det var ungefär lika stökigt inne i staden som i ute skärgården. Men inte heller i Västsverige stack några grövre händelser ut vid tretiden på natten.

Helena Ralmark, som arbetade för första gången en midsommarhelg, bedömde att årets firande inte skiljer sig nämnvärt från fjolårets i Skåne. När halva natten gått hade polisen gripit tolv personer för bland annat misshandel, tagit hand om 22 och fört 23 till arresten för fylleri.

– Och det fortsätter, sade hon.

I fjol hann det bli 40 gripanden och 34 omhändertagande när festandet var över i Skåne.

– Åh, herregud, sammanfattade länsvakthavande kommissarien Göran Lekander i Dalarna läget tidigt på midsommardagens morgon och förtydligade:

– Folk blir dumma i huvudet.

Han konstaterade att det fortfarande rullade på. Flera människor hade gripits för misshandel och fler kunde gripits om inte människor hållit sig undan när polisen anlänt. Värst var det runt Leksand där tiotalet togs om hand för fylleri.

Ett par trafikolyckor vid niotiden på kvällen pressade Dalapolisen ytterligare. Fyra personer, 22—29 år gamla, skadades varav två allvarligt vid en bilolycka i Malung. De två svårast skadade fördes till Falu lasarett medan två fick vård i Mora.

En 54-årig fick misstänkta skallskador när hans mc kolliderade med ett träd i Bodarne, vid Horndal nordost om Hedemora.

En ganska normal midsommar med en hel del att göra — mest med mycket fylleri på Öland och i Västervikstrakten, rapporterar polisen i Kalmar. Polisen har också fått ta hand om en del mindre allvarliga misshandelsfall.

Gotlandspolisen rapporterade en relativt lugn midsommar och det stök som varit hade klingat av vid tretiden natten till midsommardagen. Ingripandena har bestått i omhändertagande för fylleri liksom gripanden för misshandel och olaga hot.

I Skara skadades en yngre man allvarligt under midsommarfirandet.

– Det var en kille som halkade och föll ner från ett tak, säger Åsa Andersson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i Västra Götaland.

Taket låg i höjd med fjärde våningen. Mannen fördes till sjukhuset i Skövde

– Det var mycket fylleri och bråk här och var, men inget allvarligare. Det kalla och blåsiga vädret gjorde nog sitt till, säger Åsa Andersson.

En 24-årig man skadades svårt i en singelolycka utanför Tibro i Västergötland under fredagskvällen. Mannen körde av vägen, bilen slog runt och for in i ett träd. Han fördes först till Kärnsjukhuset i Skövde men sedan vidare till Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

På Sahlgrenska uppgav sjukhusets pressjour på lördagsförmiddagen att mannen tillstånd bedömdes som allvarligt med stabilt.

En 18-årig man skadades allvarligt i en mc-olycka på Getteröns camping i Varberg vid tretiden natten till lördagen. Mannen var en av tre unga personer som åkte på en mini-mc. Motorcykeln välte och 18-åringen skadade sig svårt i fallet.

Föraren, en man i 25-årsåldern, misstänks enligt polisen för rattfylleri.

En 20-årig man gav sig på fyra personer med ett basebollsträ i Säffle vid femtiden på midsommarnatten. Två av de svårast skadade, en man och en kvinna, fick föras till sjukhus. Mannen krossade en ruta till den bil de fyra åkte i. När de gick ut ur bilen gav sig mannen på dem med basebollträet.

20-åringen kunde senare gripas. Han är misstänkt för grov misshandel.

En 16-årig flicka våldtogs tidigt på midsommardagens morgon på Möja i Stockholms skärgård. En 29-årig man kunde efter förhör gripas som misstänkt gärningsman inte långt från brottsplatsen, skriver polisen på sin hemsida.

Flickan har förts till sjukhus.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.