Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fi: Låt 16-åringar få rösta

Foto: TT

Sänk rösträttsåldern till 16 år! Det föreslår Feministiskt initiativs partiledare Gudrun Schyman när hon på måndagen håller sitt första tal som Fi-ledare från Almedalens scen.

Partiet misslyckades i höstas med att komma in i riksdagen, men kom däremot in i Region Gotland. Enligt Almedagsveckans regler berättigar det till en egen dag under politikerveckan, men efter beslut av de åtta riksdagspartierna ligger dagen ändå utanför det officiella programmet.

I sitt tal vid lunchtid på måndagen ska den tidigare V-ledaren bland annat föreslå att rösträttsåldern sänks från 18 till 16 år. De förlängda mandatperioderna under de senaste två decennierna från tre till fyra år har gjort att den genomsnittliga åldern när man röstar första gången är 20 år.

- Det är alldeles för sent. Man kan vara 21 och nästan 22 år innan man röstar första gången. Vi behöver sänka rösträttsåldern så att den genomsnittliga åldern när man röstar första gången blir 18 år. Det är en viktig demokratisk fråga, sade Schyman i DN tv-programmet God morgon, Almedalen! på söndagen.

I den skotska folkomröstningen om självständighet i fjol fick 16-åringar rösta, även svenska och andra EU-studenter som du var bosatta i landet.

Tidigare har statsvetare föreslagit att rösträttsgränsen ska sänkas. Även Miljöpartiet vill se en sänkning av rösträttsåldern med två år.

Läs också: Publikras för Almedalsveckan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.