Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fi-politiker ångerfull efter Facebook-inlägg om Auschwitz

Koncentrationslägret Auschwitz där nazisterna systematiskt dödade omkring en miljon människor, merparten judar.
Koncentrationslägret Auschwitz där nazisterna systematiskt dödade omkring en miljon människor, merparten judar. Other: Omar Marques/Sopa Images/IBL

En Fi-politiker rörde upp starka känslor när hon i ett publikt meddelande på Facebook annonserade att hon skulle vilja kombinera en resa till Auschwitz med ”god mat och lite spa”.

– Det var väldigt dåligt formulerat och snabbt skrivet, säger Fi-politikern till DN.

”Är det någon som har varit där och gjort den kombon? Vill gärna ha era bästa tips”, fortsätter meddelandet, som har väckt starka reaktioner på sociala medier.

Politikern som finns med på partiets lista till kommunfullmäktige i den egna hemkommunen menar att det är många som medvetet valt att misstolka hennes meddelande för att skada henne.

– Inlägget handlar om huruvida det är geografiskt möjligt att avsluta en resa i Krakow med ett besök på Auschwitz. Inlägget hade absolut inget med spa i kombination med Auschwitz att göra på det sättet som många trodde.

Men du skriver uttryckligen att du vill kombinera en resa till Auschwitz med spa. Kan du inte förstå att folk reagerar på det?

– Absolut, det var väldigt dåligt formulerat och snabbt skrivet.

Politikern förklarar att hon ska göra resan tillsammans med lärarkollegor eftersom de aldrig fick besöka Auschwitz under utbildningen. Hon framhåller att meddelandet var riktat till dem och att det borde vara tydligt för alla som känner till hennes arbete mot rasism och hennes roll som lärare att hon inte tar lätt på Förintelsen.

Trots att hon säger att hon snabbt förklarade sin egentliga intention när hon började få frågor om inlägget har Fi-politikern nu valt att ta bort inlägget.

– Det är för att jag har fått en ”shitstorm” av hat från nazister och rasister. De som har reagerat på det här är samma människor som privat har skrivit ”hell seger” till mig. Det är alltså nazister som har valt att misstolka mitt inlägg, trots att jag har förklarat min intention och att det var klumpigt skrivet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.