Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Ficktjuven i Stockholm levde i terrorgruppens centrum

Efter fyra år som småkriminell på Stockholms gator valde Mohamed Belkaid att ansluta sig till terrorsekten IS. Inget tyder på att omgivningen såg tecken på hans radikalisering.

– Han bara drog utan att säga någonting, berättar Belkaids styvson.

I Skatteverkets register är Mohamed Belkaid fortfarande folkbokförd på en lägenhet i Märsta norr om Stockholm. Men enligt uppgift till DN lämnade han landet redan i slutet av 2013.

– Vi visste inte vart han skulle åka. En dag var han bara borta, säger en man i 30-årsåldern, vars mamma vid tidpunkten var gift med Belkaid.

Den då 33-årige algeriern hade vid det laget levt i Sverige i åtminstone nästan fyra år. Det första spåret i myndigheternas arkiv är från den 8 januari 2009, drygt ett år före det att Mohamed Belkaid beviljades tidsbegränsat uppehållstillstånd på grund av anhöriganknytning. En väktare i Solna centrum såg den här dagen hur Belkaid stoppade på sig fyra parfymflaskor inne i en butik utan att betala. Efter att ha gripits av polis visade Belkaid ett förfalskat pass. Konsekvensen blev att han dömdes till två månaders fängelse för snatteri och brukande av falsk urkund.

– Han verkade inte bry sig och det dröjde inte så länge innan han åkte in i fängelse igen, fortsätter styvsonen.

Belastningsregistret visar ytterligare fyra domar, varav tre för stöld och en för brott mot knivlagen. I slutet av 2010 hade Belkaid, enligt en väktare på Stockholms central, blivit ”en känd ficktjuv”. Domstolshandlingarna vittnar om stöldgods som Iphone, Ipad och dyra jeans.

Foto: Polisen

När Belkaid förhördes av Stockholmspolisen förnekade han att han skulle leva på brott. Han berättade att han läste svenska för invandrare, förgäves sökte olika jobb och tills vidare levde på sin frus ersättning från Försäkringskassan. Hos Bolagsverket framgår att Belkaid senare registrerades som styrelsemedlem i två skuldtyngda aktiebolag, men enligt DN:s källor talar allt för att han endast utnyttjats som ”målvakt” efter att han lämnat landet.

Styvsonen säger till DN att han uppfattade att Mohamed Belkaid inte var nöjd med sitt liv.

– Han ville vara en man som försörjde familjen, men det gjorde han ju inte.

Han betecknar Mohamed Belkaid som religiös men långt ifrån fanatisk. Inte heller advokat Monika Zytomierska Nisell, som försvarade Belkaid under 2013, såg några tecken på radikalisering:

– Nej, det kan jag inte säga. Men jag hade förstås en väldigt begränsad kontakt med honom.

Av polisutredningarna framgår att Belkaid bland annat gick till Hötorgsmoskén i en källare på Apelbergsgatan i centrala Stockholm och i förhör refereras till personer som han lärt känna där.

DN besöker moskén och blir visade in i ett litet kontorsrum. Alhadji Tijan, som för dagen sköter verksamheten, tittar på polisens bilder av Belkaid och skakar på huvudet.

– Nej, jag känner faktiskt inte igen honom. Men vi har tusentals gäster varje år, säger han.

I ett rum intill sitter och halvligger ett dussintal unga killar på golvet. Flera äter bröd, någon snarkar i ett hörn.

– En del av dem som kommer hit är unga killar från Afrika som kämpar för att överleva dagen och på något sätt komma in i det svenska samhället. Vi frågar inte vad de gör eller vad de sysslar med, utan det vi kan göra är att ge dem lite hjälp på vägen, fortsätter Alhadji Tijan.

Att även en av de misstänkta i det belgiska terrornätverket brukade vistas här säger, enligt Alhadji Tijan, ingenting om moskéns verksamhet och inriktning.

– De som dödar är banditer och kriminella. Och för oss som har läst koranen är det ännu mer främmande än för andra att man kan göra något så avskyvärt. Men de allra flesta som kommer hit ber i tysthet och går ut igen, vi vet inte vad alla tänker.

Under samtalet berättar han emellertid att det ibland händer att de som varit i Syrien och stridit kommer hit.

– Det gör det nog i varenda moské. Vi propagerar att de ska göra rätt, men jag upplever att det är meningslöst att prata med den som verkligen har bestämt sig. Det är som en motorväg, man kör bara förbi varandra.

DN har även varit i kontakt med Säkerhetspolisen. Pressekreterare Fredrik Milder säger sig vara förhindrad att kommentera huruvida Mohamed Belkaid var föremål för myndighetens intresse under tiden i Sverige eller inte.

– Vi går över huvud taget inte in på den person som dog i Belgien, kommenterar han.

Fördjupning. Mer om dåden i Bryssel
 • Två svenskar dog i attackerna i Bryssel
  UD bekräftar på söndagen att ännu en svensk kvinna har bekräftats död i samband med terrorattackerna i Bryssel i tisdags. Anhöriga är underrättade.
 • Förlorade sin mamma i Brysseldåden
  Katarinas mamma var saknad i flera dagar efter tisdagens attentat på Bryssels flygplats. På lördagen kom det befarade beskedet – mamman hade fallit offer för det fruktansvärda terrordådet. 
 • ”Terroristerna ser oss som förrädare”
  Stora Moskén i Bryssel anklagas för att ha fört en fundamentalistisk variant av islam till Belgien. På fredagen var den centrum för en mäktig muslimsk manifestation mot terrorismen.
 • Ministern Jambon vill avgå – får inte
  Uppgifterna om att Turkiet varnade Belgien för en av självmordsbombarna så sent som i somras har fått Belgiens inrikesminister att lämna in sin avskedsansökan. Premiärministern godtog den dock inte.
 • Bröder kan ha velat göra smutsig bomb
  Nya uppgifter i internationell press gör gällande att självmordsbröderna el-Bakraoui kan ha haft planer på att tillverka en smutsig bomb. Vid en husrannsakan i november hittade polis bevis för att bröderna ska ha övervakat en högt uppsatt kärnkraftsforskare.
 • Tredje bombmannen identifierad med dna
  Nya uppgifter om att den tredje självmordsbombaren, som liksom Ibrahim El Bakraoui utlöste sin laddning på Bryssels flygplats Zaventem, är Najim Laachraoui.
 • De var grannar med terroristgömstället
  Allt är lugnt utanför det hus i norra Bryssel där polisen fann en bomb och en IS-flagga. Bland grannarna har det redan lämnat djupa spår. ”Vi är dubbla offer. Vi är offer för terrorn, och nu offer för belgarnas rädsla”.
 • Attentaten i Bryssel – detta vet vi
  Flera explosioner ägde rum i Bryssel på flygplatsen Zaventem och vid t-banestationen Maalbeek. Över 30 personer har dött. 
 • Så växte IS från obskyr sekt till en maktfaktor
  DN:s korrespondent Erik Ohlsson berättar om hur Islamiska staten kunde växa från en obskyr mördarsekt till en maktfaktor som stöpt om världspolitiken.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.