Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fideikommiss får vara kvar

Övedsklosters fideikommiss, norr om Sjöbo, består, även om det beslöts på sextiotalet att fideikommissens tid är förbi. Men regeringen anser att slottet, dess samlingar och omgivande natur, är en omistlig kulturskatt som annars riskerar att hamna i förskingring.

Fideikommiss betyder att en lantegendom genom arv är anförtrodd på heder och samvete, för att odelad egendom för alltid skall stanna inom en viss släkt. På så sätt kunde tidens stormän trygga sin familjs ekonomiska och sociala ställning från generation till generation.

Detta ålderdomliga sätt att betrakta ägandet av större jordbruk, konstsamlingar och inredningar har sitt ursprung i romersk lag. I Sverige går fideikommissen tillbaka till 1686. En modernare regering betraktade emellertid fideikommissen och de oföränderliga egendomarna som otidsenliga. Den beslöt därför att avveckla fideikommissen genom en lag som började gälla 1964.

Men lagen gav utrymme för undantag.

Därför offentliggjorde i tisdags dagens regering, och efter flera års utredning, att Övedsklosters fideikommiss ska bestå.

På det magnifika rokokoslottet sitter den friherreliga adelssläkten Ramel sedan 1760-talet.

"Alltför kungligt för en enskild person", lär Gustav III avundsjukt ha kommenterat slottet.

Fideikommisset instiftades 1776 genom Hans Ramels och hans maka Amalia Lewenhaupts testamente.

Och som sådant ska det nu fortsätta, efter en beviljad ansökan av Hans Ramels nutida namne och innehavare av fideikommissen.

I sin ansökan till kulturdepartementet hänvisas till egendomens kulturhistoriska värde, och att en avveckling skulle betyda att egendomen inte skulle kunna hållas samman.

Fideikommissnämnden tillstyrkte, med motiveringen att Övedskloster och dess samlingar "utgör en av vårt lands främsta kulturmiljöer", och att det är av synnerligt riksintresse. Här finns bland annat De la Gardieska samlingen av lösöre.

En risk för splittring vid såväl nästa som framtida generationsskiften motverkar ett långsiktigt bevarande, resonerade nämnden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.