Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-10-01 00:28

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fina-och-fula-migranter/

SVERIGE

Fina och fula migranter

1 min 6 sek. I bottenskiktet av den svenska arbetsmarknaden handlar tillvaron om att acceptera och inte protestera. Om att hålla tyst. Och stå ut.

I april i år drunknade över tusen människor i Medelhavet. Efteråt talades det nästan enbart om de migranter som har flyktingskäl, som syrier och eritreaner.

Så blir det ofta. Det är enklast att prata om dem som frustrerade Röda korset-anställda kallar "de fina migranterna": de som flyr krig och omedelbar förföljelse. Dem är det synd om.

Men de flesta på de risiga båtarna över Medelhavet tillhör en annan grupp: ekonomiska migranter. Fattiga utan formella flyktingskäl, som tar sig till Europa i hopp om arbete och ett uthärdligt liv.

Du går förbi byggarbetsplats i centrala Stockholm – hur ska du känna till skrymslet där den papperslöse rivaren Federico från Bolivia ska krypa in och gömma sig om polisen dyker upp?

Du äter färska vårrullar på en fräsch asiatisk restaurang – hur ska du veta att mongoliska Suvdaa som lagat maten tvingas jobba 88 timmar i veckan?

Du lämnar in bilen på en verkstad med en trevlig föreståndare – hur ska du veta att han som i själva verket lagar din bil är en fattig egyptier som tvingas jobba gratis eftersom chefen har en hållhake på honom?

Invånarna i skuggsamhället finns överallt i Sverige, mitt bland oss. Deras arbetskraft är invävd i vår ekonomi. Ofta är de livrädda: för chefen, för Migrationsverket, för att mista den lilla inkomst de lyckats knapra åt sig.

”De här människorna är osynliga”, säger FN-rapportören François Crépeau, ”Europa måste erkänna att de finns”.

Få svenskar har upptäckt att Sverige har fått en ny, stor underklass, säger Pape, en senegales som försöker hjälpa nyanlända fattiga landsmän på Stockholms Central.

Vi som skriver det här har ägnat stor kraft åt att rapportera om flyktingar. Vi har varit sämre på att rapportera om den andra gruppen migranter som också söker ett bättre liv i vårt land. De som jobbar under villkor som aldrig skulle accepteras av svenskar, men som står ut eftersom andra alternativ ter sig värre.

Att kalla dem fula migranter skulle vara ett hån mot det helvete de ofta lever i. Själva säger de ofta som Pape: ”Svenskar ser inte oss”.

Välkommen till ”De osynliga”.