Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Finansministern stänger dörren för nya lönelyft

Finansminister Magdalena Andersson.
Finansminister Magdalena Andersson. Foto: Beatrice Lundborg

Fler poliser, militärer, lärare och undersköterskor. Finansminister Magdalena Andersson (S) vill använda överskotten i statsfinanserna till att öka anställningarna i välfärdsyrken och för att stärka säkerheten. Men hon säger nej till några extra lönesatsningar.

Nyligen presenterade Statistiska centralbyrån en prognos som visar att statsfinanserna gick med ett överskott på mer än 40 miljarder kronor förra året. Det är bättre än väntat och ger finansministern möjlighet att öppna plånboken när nya satsningar ska presenteras senare i år.

Läs mer: Ewa Stenberg: Valfläskets tid är här – Andersson väljer välfärd och säkerhet

– Det här markerar ett skifte för den ekonomiska politiken. Fram till nu har vi fokuserat på att beta av underskotten. Nu kan vi börja diskutera hur vi ska använda överskotten, säger Magdalena Andersson.

När Socialdemokraterna samlas till kongress om en knapp månad kommer hon att försöka få med sig partiet på att prioritera stora satsningar på en rad offentliga yrken.

– Jag vill att vi ska använda överskotten för att öka investeringarna i samhället. Jag vill att vi ska anställa fler läkare, undersköterskor, lärare, fler poliser och fler soldater, säger Magdalena Andersson.

Hon kan inte säga exakt hur det ska gå till men framhåller att det både ska handla om fler anställda inom respektive yrken och fler enklare jobb.

– Det handlar dels om att utbilda fler men sen är det också så att vi har rationaliserat bort stödpersonal. De som är utbildade utför många arbetsuppgifter som egentligen inte kräver den utbildningen. Här behöver man tänka om i den offentliga sektorn, säger finansministern.

– Det handlar om att anställa andra som kan utföra de enklare arbetsuppgifterna som också kan vara en väg in på arbetsmarknaden för nyanlända.

Redan i dag är det svårt att fylla platserna på både polis- och lärarutbildningarna. Det har höjts röster för att attraktiviteten i de offentliga yrkena måste ökas för att locka fler att söka sig dit, till exempel genom högre lön.

Foto: Beatrice LundborgMagdalena Andersson. Foto: Beatrice Lundborg

Både den förra och den nuvarande regeringen har gjort riktade lönesatsningar mot lärarkåren, men Magdalena Andersson stänger dörren för några nya insatser.

– Det vi gjorde med lärarlönerna var unikt och något sådant kommer vi inte att göra igen, fastslår hon.

Hon hoppas ändå att mer pengar ska göra att fler lockas till de offentliga yrkena.

– Ett sätt att kan vara att en större del av ens arbetstid går till de arbetsuppgifter som man faktiskt är utbildad för. Det är också ett sätt att öka attraktiviteten i yrket. Men det är viktigt att arbetsgivarna har ansvar för att det är attraktivt att bli anställd.

Det vi gjorde med lärarlönerna var unikt och något sådant kommer vi inte att göra igen. 

Hon vill inte precisera hur mycket pengar som regeringen tänker satsa på att anställa fler i den offentliga sektorn.

– Hur mycket vi satsar kommer vi att presentera i kommande budgetar. Men vi ser ganska omfattande överskott i de offentliga finanserna. Sen är det viktigt att vara försiktig. Men som prognosen ligger finns det ganska stora överskott som växer till. Samtidigt finns det stora behov.

Men krävs det inte stora summor för att uppfylla de här målsättningarna?

– Jo, men vi ser också stora överskott framöver. Vi behöver stärka sjukvården och omsorgen, vi behöver stärka skolan. Vi behöver öka antalet anställda i polisen och det nya säkerhetsläget innebär att vi behöver fler soldater. Till skillnad från min företrädare är jag en varm anhängare av ett starkt svenskt försvar, säger Magdalena Andersson.

Regeringen har tidigare aviserat skattehöjningar på finanssektorn, lastbilstrafiken och flyget. De två förstnämnda är tillfälligt stoppade men återkommer sannolikt i annan form.

Finansministern menar att det nya läget för statsfinanserna gör att det samtidigt kan finnas utrymme för skattesänkningar.

– Om vi tar vägslitageavgiften så var den ett sätt att röja upp på de svenska vägarna och utjämna konkurrensen. Men den rent fiskala aspekten är mindre nu än när jag tog över.

– Sen har vi ett progressivt skattesystem med en omfördelning till svagare grupper. Där finns det ytterligare saker att göra. Skatteklyftan mellan pensionärer och inkomster är till exempel inte sluten ännu.

Betyder det att det finns resurser till att helt jämna ut skatteklyftan mellan pensionärer och löntagare?

– När statsfinanserna tillåter vill jag att vi tar ytterligare steg. Det är ett gott läge nu men det finns också stora behov inom sjukvården och äldreomsorgen, skolan, polisen och militären.

– De kommande åren ser det ut som att det finns ett utrymme både för att ha ett överskott och att göra nödvändiga investeringar. Det är ett nytt läge, säger Magdalena Andersson.

Fakta. S-kongressen

Socialdemokraternas partikongress hålls på Svenska Mässan i Göteborg den 8–12 april.

Temat är ”Trygghet i en ny tid”.

350 ombud ska behandla cirka 2 000 motioner.

Partiet ska uppdatera sina politiska riktlinjer och lägga grunden för valrörelsen 2018.

Här är några förslag i partistyrelsens riktlinjer:

 1. Hårdare tag mot brottsligheten.
 2. Begränsa tiggeriet. Möjliggöra avhysningar.
 3. Fortsatt strikt asylpolitik.
 4. Obligatorisk gymnasieskola. Förlängd skolplikt till 18 år.
 5. Obligatorisk lovskola för dem som inte klarar kunskapskraven.
 6. Stoppa vinstjakten i skolan.
 7. Hårdare regelverk för religiösa friskolor. Skärpt tillsyn av dem.
 8. Handlingsplan mot faktaresistens.
 9. Staten ska ta större ansvar för skolan.
 10. Starkare offentlig planering av etablering och lokalisering av fristående skolor.
 11. Översyn av systemet med skolpeng så att resurserna fördelas mer rättvist.
 12. Jämlikhetskommission.
 13. Bred politisk översyn av skattesystemet.
 14. Individualiserad föräldraförsäkring med tredelad som ett första steg.
 15. Avskaffa möjligheten att göra skatteavdrag för privata sjukförsäkringar.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.