Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-07 02:53

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/finland-oppnar-gransen-men-inte-mot-sverige/

Sverige

Finland öppnar gränsen – men inte mot Sverige

Finlands inrikesminister Maria Ohisalo och statsminister Sanna Marin.
Finlands inrikesminister Maria Ohisalo och statsminister Sanna Marin. Foto: Markku Ulander/ Lehtikuva/AFP

Finland häver de coronarelaterade gränskontrollerna för resor till och från nordiska och baltiska länder – men inte mot Sverige. Det meddelade Finlands inrikesminister Maria Ohisalo på torsdagen. 

”Vi hade gärna sett att Finland kom med ett annat besked även för Sverige”, säger inrikesminister Mikael Damberg (S) i en skriftlig kommentar.

DN-TT Text

Beslutet som träder i kraft på måndag den 15 juni omfattar Estland, Lettland, Litauen, Danmark, Norge och Island. Att Sverige undantas beror på smittoläget, enligt Ohisalo.

Det finns dock undantag. För svenskar som äger fastighet, till exempel till en sommarstuga, är det tillåtet att korsa gränsen.  

På frågan om hur mycket bättre epidemiläget måste bli i Sverige innan gränsen öppnar svarade Ohisalo:

– Det är en svår fråga. Vi följer med läget och återkommer om två veckor till frågan om Sverige, säger hon till Huvudstadsbladet.

Utrikesminister Pekka Haavisto säger till tidningen att regeringen har förståelse för det svåra läget i Sverige och att de två ländernas regeringar har kontinuerlig kontakt för att hitta lösningar på de gemensamma utmaningarna.

Läs mer: Här är svenska turister välkomna – och inte

Sveriges inrikesminister Mikael Damberg.
Sveriges inrikesminister Mikael Damberg. Foto: Jessica Gow/TT

Damberg ”noterar” också att EU-kommissionen i dag uppmanar alla medlemsstater i EU att avskaffa inre gränskontroll med anledning av covid-19 redan 15 juni. ”Vi har alla ett ansvar att agera på ett sätt som inte försvagar det nordiska samarbetet.”

Han påpekar också att det ”finns en upprördhet över situationen, inte minst i gränsområden. Sverige har inte stängt våra gränser i Norden. Man ska komma ihåg att det är av betydelse för turistnäringen och för vår ekonomi när andra nordbor besöker Sverige.”

Samtidigt uppmanar han att alla i Sverige, även besökare, ska följa rekommendationer och regler kopplat till covid-19.

Färjetrafiken mellan Finland och Sverige har tvingats dra ner drastiskt sedan reserestriktioner infördes på grund av coronapandemin. Det har fått Tallink Silja att se sig om efter nya vägar. Nu börjar bolaget konkurrera om Gotlandsresenärerna. Under juli trafikerar Tallink Silja sträckan Stockholm-Visby, via Mariehamn.

Upplägget är en ”typisk” kryssning. Färjan lämnar Stockholm på eftermiddagen, anländer i Mariehamn vid midnatt och är framme i Visby på morgonen efter, för en dags stopp på Gotland. Stoppet i Mariehamn görs för att erbjuda taxfree-shopping.

För Tallink Silja är Gotlandsresorna ett sätt att försöka rädda en del av sommarens intäkter. I dagsläget trafikerar Tallink Silja sträckan Stockholm-Åbo med två fartyg, främst för frakt, men också för nyttoresenärer, jobbpendling.

- Nu testar vi det här. Vi ser att det finns ett extremt sug efter att resa men man vill inte åka långväga och Visby är ett av Sveriges mest älskade resmål, säger kommunikationsansvarig på Tallink Silja.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt