Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Finns anledning att kräva insyn i kungahuset”

Vänsterpartiets partiledare Lars Ohly har tidigare krävt att kungen ska lägga korten på bordet och välkomnar att han nu låtit sig intervjuas.

– Det är något helt annat än kommunikéer via pressmeddelanden som varit det sätt hovet kommunicerat på tidigare, säger han.

Han anser fortfarande att det tog väl lång tid innan svaren kom.

– Det var mindre lyckat och det beror på att kungahuset inte är vana vid granskning. De är vana vid underdånighet från både medborgare och medier. Det är dags för kungahuset att inse att de är den största bidragstagare som landet har med 122 miljoner i apanage varje år och att det finns anledning för skattebetalarna att kräva insyn och öppenhet både kring hur ekonomin hanteras men också kring hur kungafamiljen sköter sina uppgifter, säger Lars Ohly.

– Jag hoppas att den här öppenheten, som kom lite sent, ändå är början på en annan strategi än den kungahuset haft tidigare.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.