Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Finns inte utrymme för Lambertz personliga tyckanden”

Madeleine Leijonhufvud.
Madeleine Leijonhufvud. Foto: Scanpix
Justitierådet Göran Lambertzs utspel om Quick-målen påverkar inte rättsprocessen, säger han själv. Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt, håller inte med. ”Man skulle kunna uppfatta det som att han jävar hela Högsta domstolen”, säger hon till DN.se.

Justitierådet Göran Lambertz, tidigare justitiekansler, gick under fredagen på nytt ut i DN Debatt och hävdade att debatten kring fallet Thomas Quick är snedvriden.

Sture Bergwall (tidigare Thomas Quick) dömdes tidigare för åtta mord men har nu friats för tre av dessa. Han har också beviljats resning för ytterligare två mord och lämnat in resningsansökningar för de resterande tre.

Ändå säger Göran Lambertz att Quick mycket väl kan vara skyldig.

Justitierådets agerande är högst olämpligt, säger Madeleine Leijonhufvud, professor emerita i straffrätt vid Stockholms universitet.

– Han sitter alltså i den domstol som kan få pröva de här resningsansökningarna. Man skulle kunna uppfatta det som att han på ett sätt jävar hela Högsta domstolen genom att gå ut på det här sättet. Det han definitivt gör är att han pekar ut en person som är frikänd, att han säger sig veta att den personen är skyldig. Och det ska inte någon person som har en funktion i vårt rättsystem göra, det är helt enastående, säger Madeleine Leijonhufvud till DN.se.

I fredagens debattinlägg skriver Göran Lambertz att han självfallet kan agera så ”fastän jag är domare i Högsta domstolen” och menar att hans uttalanden knappats kan påverka rättsprocessen.

– Där delar jag definitivt inte hans uppfattning. Och det tror jag inte att någon av hans kolleger i Högsta domstolen gör heller, säger Madeleine Leijonhufvud.

– I HD är man naturligtvis djupt bekymrad över den här situationen som Lambertz har skapat. Det minsta man kan göra är att se till att han inte får någonting med eventuella mål där att göra. Jag tror att de andra justitieråden uppfattar det som ett problem, det kan falla en skugga över HD:s eventuella hantering av de här resningsansökningarna.

Att Lambertz pekar ut Sture Bergwall, något som han också gjorde i SVT:s Debatt på torsdagskvällen, kan till och med vara brottsligt, menar hon.

– Det är förvisso mycket svårt att få en fällande dom för förtal. Men det betyder inte att det inte kan vara förtal när en domare påstår att Sture Bergwall är skyldig till brott som han har frikänts från, säger Madeleine Leijonhufvud.

Ett annat problem hon ser är Göran Lambertz förhållande till advokaten Claes Borgström, som försvarade Thomas Quick. Hon säger att Lambertz och Borgström är nära vänner, något som också kriminologen Leif GW Persson tidigare hävdat.

– Det är allmänt känt att det är på det sättet. I de flesta andra rättstater skulle man inte som JK pröva en anmälan som gäller ens gode vän.

– Det är klart att eftersom han som JK inte ingrep när han hade tillfälle, och att han är nära vän med en av de personer som man ifrågasätter, så kommer misstanken att han försöker rädda sitt och andras ansikten.

Göran Lambertz försvarar sig med att han uttalar sig som tidigare justitiekansler, inte som justiteråd. Kan man göra det?

– Nej, det kan man inte. Jag tror aldrig riktigt att Lambertz har förstått att han är en funktion. Han var justitiekansler och justitiekanslern har hanterat det ärendet på ett visst sätt. Nu är han en annan funktion, han är justitieråd och det finns inte utrymme för den här sortens personliga tyckanden. Systemet är inte tänkt att tillåta den här typen av yvighet från en person, säger Madeleine Leijonhufvud.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.