Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Finsk kritik mot svensk ubåtsjakt

Foto: Claudio Bresciani/TT

Finlands försvarsminister Carl Haglund riktar hård kritik mot sättet som den svenska försvarsmakten agerade på i sökandet efter en misstänkt ubåt. Nu måste alla korten upp på bordet, tycker Haglund.

– Går observationer inte att leda i bevis, så tänker vi inte ställa till med farser.

Med den bitande, indirekta kritiken kommenterade den finske försvarsministern Carl Haglund det svenska försvarets agerande i finska Yle på lördagen. I Finland skulle försvaret visserligen agera, förklarade Haglund, men inte informera om lösa observationer som inte är hundra procent säkra.

– Det är inte ett sätt att öka trovärdigheten för försvaret, och dessutom vill vi inte visa för dem som eventuellt rör sig i våra vatten vilken vår förmåga är att observera det som händer vid vår kust. Det kan alltså finnas goda skäl att inte alltid komma ut i offentligheten, sade Carl Haglund.

Det svenska försvaret avslutade underrättelseoperationen i Stockholms skärgård i fredags. Motivet till att informera allmänheten var åtminstone delvis att området är starkt trafikerat, och att operationen därför skulle ha varit svår att hålla hemlig.

Haglund vill inte gå så långt som till att säga att hela operationen var ett misslyckande, men han antyder att frånvaron av konkreta resultat kan påverka försvarets trovärdighet.

– Nu efteråt är det viktigt att de i offentligheten kan presentera bevis på varför de började med denna operation och vad de har för misstankar. För annars finns det en risk att det uppstår en diskussion där man ifrågasätter hela operationen. /…/ [Sverige] borde presentera alla bevis de har i offentligheten, för att kunna påvisa att det verkligen fanns en orsak att påbörja jakten. Det skulle åtminstone jag göra om vi i Finland skulle vara i samma situation, säger Haglund till Yle.

Läs mer: Försvarsmakten avvisar kritiken

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.