Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

”Fireball” stoppas av Systembolaget

Foto: Systembolaget

Systembolaget stoppar försäljningen av den populära spritdrycken Fireball. Bolaget avråder nu sina kunder från att dricka spriten, då den kan innehålla för höga halter av ämnet propylenglykol.

Säljstoppet infördes på lördagen i alla Systembolagets butiker. Anledningen: att Finlands motsvarighet till Systembolaget, Alko, i en rutinkontroll uppmätt för höga halter av ämnet propylenglykol i Fireball.

– Vi har inte fått några varningssignaler vad gäller den här produkten tidigare. Vi labbtestar alltid våra produkter innan de börjar säljas. Men för säkerhets skull har vi nu stoppat försäljningen och ska genomföra nya labbtester av produkten, säger Ida Thulin, biträdande presschef på Systembolaget, till DN.

Propylenglykol är ett lösningsmedel som har många användningsområden, inte minst i läkemedel, schampon och olika livsmedel. Studier har visat att denna sirapsliknande, färglösa vätska kan vara skadlig för den som får i sig allt för höga halter – men det är omtvistat exakt hur farligt ämnet är.

– Gränsvärden är alltid medvetet lågt satta eftersom det handlar om påverkan över tid. I EU är gränsvärdet för propylenglykol 0,1 gram per kilo, men i USA är det exempelvis 5 gram per kilo. I det här fallet handlar det alltså om att EU:s gränsvärde överskridits, säger Ida Thulin.

Hur höga är halterna av det här ämnet i Fireball?

– Exakt hur höga de är vet vi inte än. Det är det vi nu ska ta reda på i labbtesterna.

Hur orolig ska den vara som har druckit av den här spriten?

– Man ska inte åka in till akuten. Men man ska sätta korken i flaskan. Och den som sedan vill lämna igen den till oss på måndag kan få pengarna tillbaka. Det gäller alltså även om flaskan är öppnad, säger Ida Thulin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.