Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-06-27 08:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fis-forra-ledare-atalas-for-brott-mot-upphovratten/

SVERIGE

FI:s förra ledare åtalas för brott mot upphovrätten

Feministiskt initiativs före detta partiledare, Victoria Kawesa, åtalas för brott mot upphovsrättslagen, något som Aftonbladet var först att rapportera om.

I våras anklagades politikern för att ha plagierat en annan forskares verk. Upptäckten gjordes under en konferens för genusforskning vid Linköpings universitet i november 2016 där Victoria Kawesa presenterade en power-point med formuleringar som en annan doktorand, som själv satt i publiken, publicerat. Författaren hade inte gett sitt medgivande och angavs inte heller som upphovsman, enligt åtalet.

– Målsägande har angett brottet till åtal. Det är ett krav enligt upphovsrättslagen för att åtal ska väckas. Jag anser att det finns så pass mycket bevisning att jag kan förvänta mig en fällande dom, säger kammaråklagare Anna Ginner vid Internationella åklagarkammaren till DN.

Vilken typ av bevisning rör det sig om?

– Kawesa har vittnat om de faktiska omständigheterna, att det har framförts under konferensen. Hon nekar till brott och menar att hon inte gjort det med uppsåt utan av grov oaktsamhet. Den befintliga power point-presentationen finns ju, men det är inte där tyngdpunkten kommer ligga på under förhandlingen, utan det är hennes uppsåt, säger hon och tillägger:

– Om hon fälls anser jag att det kan stanna vid dagsböter.

Daniel Svensson, Vicoria Kawesas advokat, är inte förvånad över att åtal väcks.

– Det var väntat eftersom åklagaren under tidigare skeende inte valt att lägga ned förundersökningen. Men det förändrar inte vår och Victorias bild om vad som har inträffat. Det gäller ett begränsat antal meningar där Victoria egentligen har angett fel källa. Victoria bestrider att hon varit grovt oaktsam eller oaktsam när hon lagt in det här i power pointen, säger Daniel Svensson.

Han är hoppfull över att det ska bli en friande dom.

– Det kommer bli en juridisk knäckfråga. Jag är hoppfull, självklart, till att rätten ska ogilla åtalet. Sen är det svårt att sia vad rätten kommer fokusera mest på – är det frågan om verkshöjd eller om hon varit grovt oaktsam, säger Daniel Svensson.

Läs mer: Fi:s partiledare är misstänkt för brott

Straffskalan för brott mot upphovsrättslagen är mellan böter och två års fängelse. Patent- och marknadsdomstolen har ännu inte bestämt vilket datum förhandlingen ska hållas.

Läs mer: Fi:s ena ledare avgår

Victoria Kawesa lämnade sin post den 15 september i år, men uppgav själv att inte det hade något med förundersökningen att göra.

- Att vara partiledare för Fi är ett ideellt uppdrag. Tidigare har jag kunnat jobba 60 procent, men nu måste jag gå upp till 100, samtidigt som jag skriver en avhandling och är ensamstående tvåbarnsmamma, sade hon till TT då.

DN söker Victoria Kawesa för en kommentar.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt