Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fisk vill ha rent hemma

Kantnålen tycker om rent sjögräs.
Kantnålen tycker om rent sjögräs. Foto: blickwinkel / Alamy
Tro inte att fisken är någon snuskhummer. Den vill ha rent omkring sig, visar ny forskning.

I vart fall gäller det kantnålen, som är sjöhästens närmaste släkting. Får den välja själv föredrar den en ren och prydlig hemmiljö.

Och hemmiljön för kantnålen är ålgräs.

– Kantnålen är väldigt anpassad till att leva i ålgräs, den ser ju själv nästan ut som ett grässtrå, säger Josefin Sundin, doktorand vid Uppsala universitet.

Hon håller för närvarande på med ett projekt vid forskningsstationen i Ar på Gotland.

De miljöer som kantnålen hade att fundera över var dels rent ålgräs och ålgräs som det växte fintrådiga alger på, en inte alltför vacker syn. Och det var ingen tvekan — kantnålen valde den rena miljön.

Exakt varför vet ingen med säkerhet.

– Det kan bero på en massa saker – en sak som slår en är att det kanske inte är lika lätt att kamouflera sig där det också växer alger. Och de vill ju inte bli uppkäkade.

När kantnålen drar omkring bland ålgräset härmar den gräsets form, färg och rörelse.

Nu var det inte bara livserfarna kantnålar som valde den rena miljön utan det gjorde även de som ännu inte var könsmogna.

– Så var det, ingen ville vistas där det var luddigt, säger Josefin Sundin.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.