Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fiskare förbjuds dumpa fångst

Sillfiske i Hakegjorden.
Sillfiske i Hakegjorden. Foto: Tommy Svensson
Snart kan det bli helt förbjudet för fiskare att göra sig av med oönskade fångster genom att dumpa dem i havet.

Förslaget diskuterades i veckan vid ett möte på EU-kommissionen i Bryssel där även den svenska fiskeministern deltog.

– Vi måste få stopp på den här dumheten att fisk slängs överbord, säger Eskil Erlandsson (C).

Omkring 70 procent av alla plattfiskar som fångas i Europa slängs tillbaka ut i havet direkt från fiskebåtarna. För vitfisk, som torsk och kolja, är siffran närmare 50 procent, enligt EU-kommissionen. Bara i Nordsjön kan det handla om uppemot en miljon ton fisk som varje år kastas över relingen.

Inför mötet i Bryssel presenterade kommissionen två tänkbara metoder för att få bort de så kallade utkasten. Det handlar dels om att reglera fiskebåtarnas tid ute till havs, dels om att komplettera dagens fångstkvoter med kvoter även för bifångster.

– Jag tycker att man ska införa landningskvoter. Det är det mest rättvisa, säger Eskil Erlandsson.

I dag pågår arbetet med att förändra EU:s fiskepolitik fram till år 2013. Greklands EU-kommissionär Maria Damanaki driver linjen att utkasten ska vara förbjudna då.

Dagens regler förbjuder fiskebåtar landa fångst som överskrider kvot. Ibland innehåller fångsten arter som fiskaren inte har någon kvot alls för – då måste den också slängas överbord.

– I dag är det inte längre tillåtet att sortera ut det mest värdefulla och slänga resten, men fortfarande måste man kasta i fisk som inte håller minimåtten och det som är utöver kvoten, säger Bengt Kåmark på Fiskeriverket.

Norge förbjöd utkasten redan för 20 år sedan, och trycker nu på EU för att få samma regelverk ska gälla i övriga Europa.

I dag räknar forskarna med att över 70 procent av fiskebestånden inom unionen är överfiskade.

– Ett utkastförbud skulle ge oss betydligt bättre kontroll på vad som faktiskt fångas och då blir det också lättare att undvika överfiske, säger Bengt Kåmark.

Dessutom råder det i dag brist på råvara till fiskfoder

– Det som i dag bara slängs skulle kunna användas inom fiskeodlingen, säger Bengt Kåmark.

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.