Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-25 09:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fjarde-fall-av-insulinforgiftning-utreds/

Sverige

Fjärde fall av insulinförgiftning utreds

Arkivbild. Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Polis utreder tre fall av misstänkt insulinförgiftning vid ett äldreboende i Göteborgstrakten. Nu undersöks om det finns ett samband med ett liknande fall i Skaraborg.

– Vi tittar på om fallen har några gemensamma nämnare, säger polisen Lars Johansson.

Rätta artikel

Ett av Göteborgsfallen utreds som mord, medan de andra två rubriceras som mordförsök. Fallen liknar alltså en händelse på en ort i Skaraborg.

– Det vore fel av oss att inte kolla med vad de har och jämföra med våra slutsatser, säger Lars Johansson, polis vid enheten för grova brott i Skaraborg.

Det var i april 2017 som en man kom in till ett sjukhus i Skaraborg. Mannen vårdades i hemmet på sjukhuset konstaterades att han hade höga halter insulin i kroppen. Han avled efter en vecka till följd av insulinöverdosen, skriver en lokaltidning.

Polisen larmades och en förundersökning om mord inleddes. Undersökningen har försökt klarlägga om det finns någon naturlig förklaring till det inträffade eller om det ligger en aktiv handling bakom.

– Vi försöker först utreda om det verkligen är något brott. Vi tror inte det här är något som personen gjort själv, men ingen har delgivits misstanke och vi har ingen misstänkt, säger Lars Johansson.

Utredare i Skaraborg har nu haft kontakt med polisen i Göteborg.

– Jag har pratat med utredarna i Göteborg och vi jämför för att se vilka likheter det finns. Exakt vad vi gör vill jag inte säga, säger Lars Johansson.

Men en av de saker utredarna med säkerhet tittar på är om det finns någon person som arbetat på flera av de aktuella äldreboendena.

– Det vore fel av oss att inte kolla vad de har och jämföra med våra uppgifter. Under alla omständigheter så rör det insulin och då blir det intressant. Vi har aldrig släppt det här ärendet, på polisspråk säger vi att ”det lukar lite illa”, säger Lars Johansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt