Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fjärde man häktad för färjevåldtäkt

Foto: Rajavartiolaitos/AP

En fjärde man har häktats misstänkt för en gruppvåldtäkt på en kvinna i 45-årsåldern på Viking Lines färja Amorella. Sedan tisdagen sitter tre andra män häktade i Finland.

Samtliga är misstänkta misstänkt för den grova våldtäkten ombord på Finlandsfärjan Amorella under natten till lördagen. På onsdagen hölls häktningsförhandlingar för den 24-åriga man i om suttit anhållen i Stockholm. Han häktades på sannolika skäl misstänkt för brottet, den högre misstankegraden enligt kammaråklagare Elisabeth Brandt.

Till en början var åtta män i 20-årsåldern anhållna misstänkta för sexualbrottet. Fyra av dem har släppts men misstankarna kvarstår.

– Som det ser ut just nu kvarstår brottsmisstankarna mot de fyra som har släppts, men jag kan inte gå in närmare gå in på vad de består av eftersom förundersökningen pågår, säger Elisabeth Brandt.

Målssättningen är att driva målet i Sverige och åklagaren kommer att lämna in en nordisk arresteringsorder till Finland om att överlämna de tre män som sitter häktade där.

Senast den 18 februari ska åtal vara väckt mot mannen som har häktats i Sverige. Tidpunkten för åtal för männen i Finland är oklar i nuläget, enligt åklagaren.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.