Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-18 12:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fjarrutbildning-for-gymnasier-och-hogskolor/

SVERIGE

Gymnasier och högskolor övergår till fjärrundervisning

1 min 31 sek. "Redan från och med imorgon kommer alla Sveriges gymnasieskolor, kommunala vuxenutbildningar, yrkeshögskolor, högskolor och universitet att rekommenderas gå över till att bedriva distansutbildning", säger statsminister Stefan Löfven.

Regeringen rekommenderar att samtliga Sveriges högskolor och gymnasieskolor övergår till distansutbildning, säger statsminister Stefan Löfven på en pressträff.

Samtidigt flaggar man för att grundskolor och förskolor kan komma att stängas. I Malmö kan det bli aktuellt med ett förlängt läsår.

Regeringen går på Folkhälsomyndighetens rekommendation, att undervisningen i gymnasie- och högskolan inte ska bedrivas i skolans lokaler.

– Det innebär att alla elever från gymnasiet och uppåt inte ska vara i skolan, utan hemma, säger statsminister Stefan Löfven på tisdagens pressträff.

Motsvarande rekommendation gäller för yrkeshögskolan och komvux, säger generaldirektören för Folkhälsomyndigheten Johan Carlson.

– Gymnasieelever är inte i behov av omsorg i samma utsträckning som elever i grundskolan eller förskola, säger han.

Samtidigt utesluts inte att samtliga skolor, inklusive grundskola och förskola, kan komma att stängas, säger utbildningsminister Anna Ekström (S). Regeringen blixtutreder nu en ny lag för att säkerställa att föräldrar med samhällsviktiga funktioner ska kunna fortsätta jobba om skolorna stängs.

– Vi arbetar för ett nytt regelverk för att stärka beredskapen om grundskolor behöver stängas i Sverige, säger Ekström.

Läs mer: Folkhälsomyndigheten rekommenderar att jobba hemifrån

På frågan om hur länge det dröjer innan ett eventuellt besked om grundskolor också stängs betonar statsministern att det gäller att vidta rätt åtgärd vid rätt tillfälle.

– När det blir aktuellt att ta det beslutet följer vi rekommendation från ansvarig myndighet.

Folkhälsomyndighetens Johan Carlsson fyller i angående tidsramen:

– Paradoxen är att vi önskar att smittan drar ut på tiden för att vi vill ha en långsam spridning i samhället för att skydda våra äldre, säger han och fortsätter:

– Vi får räkna med att det här pågår i ett antal månader. Det finns inget egenvärde med en snabb smittspridning.

Foto: Magnus Hallgren

Beskedet kommer att medföra en kvalitetssänkning i undervisningen, säger Åsa Fahlén, ordförande för Lärarnas Riksförbund.

– Att ställa om från en dag till en annan till distansundervisning är nästan omöjlig att göra utan att det blir en kvalitetssänkning. Vi får ha rimliga förväntningar på vad lärare kan utföra, säger hon.

Fjärrutbildning kan fungera bättre för vissa lärare än andra, till exempel de som har erfarenhet, fortsätter hon, men inget kan ersätta det personliga mötet.

– Det kan bli okej i vissa fall, det bedrivs ju redan distansundervisning i till exempel moderna språk. Men jag tror att varje dag i veckan som elever och lärare får välja så vill man träffas fysiskt. Det uppstår något helt annat då, säger Åsa Fahlén.

Friskolornas riksförbunds VD Ulla Hamilton menar att beslutet medför praktiska utmaningar, inte minst för yrkesförberedande utbildningar.

– Teoretisk undervisning går alltid att lösa på distans, men praktiskt arbete måste nog kompletteras i ett senare skede. Och sådana lösningar blir förmodligen förenade med högre kostnader, resonerar hon.

Lars Rehnberg är chef för gymnasie- och vuxenutbildningen i Malmö stad. Han utesluter inte att gymnasieläsåret kan komma att förlängas.

– Vi avvaktar och ser. Olika utbildningar står inför olika utmaningar och behöver anpassade lösningar. Men de tekniska lösningarna finns redan i form av digitala verktyg, förklarar han.

Hur ska ni se till att gymnasieelever i årskurs tre får sin examen?

– De utgör en särskilt prioriterad elevgrupp. Skulle vi ha personalbortfall kommer de vara prioriterade, då får vi omdisponera lärarresurserna. Och om det krävs kan vi som sagt utöka läsåret, men än så länge avvaktar vi, säger Lars Rehnberg.

Studiemedel fortsatt kommer att betalas ut till studenter som beviljats det, försäkrar ministern för högre utbildning och forskning, Matilda Ernkrans (S).

– Så länge undervisning bedrivs, även på distans, kommer studiemedel betalas ut. Regeringen kommer att lägga fram ett förslag, som jag bedömer har ett brett stöd i riksdagen, som möjliggör att besluta att studerande vid högskola, yrkeshögskola och vuxenutbildning vid extraordinära händelser ska få behålla studiemedel för den period som de beviljats.

Läs mer: Pandemin blir en perfekt storm för Sverige

Ämnen i artikeln

Skolan
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt