Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fleecetröja allvarligt miljöhot i Östersjön

Other: Alamy

Mikroplaster i Östersjön är ett större problem än vad forskarna hittills har trott. Reningsverken kan inte fånga upp dem. När du tvättar en fleecetröja åker 1.900 små plastpartiklar ut i sköljvattnet.

Marin nedskräpning är ett stort miljöproblem. Hundra miljoner ton sopor hamnar i havet varje år, och den vanligaste är plast. För Östersjöns del har frågan inte varit så uppmärksammad tidigare, men nu kommer rapporter om att plastskräpet är ett växande problem i det känsliga havet.

I Sverige finns i snitt 133 skräpförmål per 100 meter, uppger stiftelsen Håll Sverige Rent som har mätt förekomsten. Det motsvarar ett skräp per steg på en Östersjöstrand.

I Bohusläns skärgård flyter mer än 5 000 kubikmeter plast iland varje år och även runt Östersjön syns allt mer skräp, rapporterar organisationen Kimo Baltic Sea. Men värst är sopbergen under havsytan. I Stilla havet finns ett av världens största sopberg för plastskräp, det beräknas vara dubbelt så stort som den amerikanska delstaten Texas.

Plast som hamnar i världshaven gör stor skada. Eftersom plasten aldrig försvinner helt utan bara sönderdelas i mindre partiklar är det dessutom ett mycket besvärligt skräp. Det tar till exempel 450 år för en pet-flaska att brytas ned.

Nu larmar forskarna om att små plastpartiklar kan vara ett ännu större problem än man tidigare har trott. Det kom bland annat fram på Östersjöns dag som hölls nyligen på temat plastföroreningar i haven. Mikroplaster är bara 0,002–0,2 millimeter, och åker rakt genom reningsverkens system utan att fastna. De går heller inte att plocka upp ur havet.

Mikroplaster kommer bland annat från industrin, men även från hushållens avloppsvatten genom kosmetika, målarfärg och textiltvätt.

– Fleeceplagg avger en massa små plastfragment. Vid varje tvätt avger en fleecetröja 1.900 fragment, säger Jan-Erik Bruun vid Finlands miljöcentral studerar mikroplasternas påverkan på havsmiljön till Ålandstidningen.

Plastpartiklarna som transporterar skadliga ämnen tas upp i näringskedjan av djurplankton, som i sin tur blir försvagat och påverkar indirekt andra havsorganismer. Det kan även föras vidare till människor.

För att komma åt problemen måste samhället minska på användningen av plaster, men även hitta ett sätt för att få reningsverken att fånga upp partiklarna, menar Jan-Erik Bruun

På Åland har man lagt fram ett förslag om att förbjuda användningen av plastpåsar.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.