Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler än 100 patienter på intensiven med svininfluensa

Foto: Anders Britts/TT

Årets säsongsinfluensa fortsätter att öka, men inte i samma snabba takt som veckorna före, visar Folkhälsomyndighetens rapport för vecka 5. Men antalet allvarliga fall som kräver intensivvård är fortsatt högre än tidigare, och uppe i totalt 105 patienter – nästan på samma nivå som under pandemin 2009.

Värst drabbat av influensan hittills i förhållande till befolkningsmängden är landets mellersta och södra delar, skriver Folkhälsomyndigheten i sin senaste rapport om hur epidemin utvecklas.

Det är den så kallade svininfluensan A(H1N1) som grasserar i årets influensasäsong – samma som under pandemin år 2009. Den räknas numera som säsongsinfluensa, men kan vara allvarligare för vuxna personer i arbetsför ålder än den vanliga influensan, som slår hårdare mot äldre.

Läs mer: så undviker du att bli smittad

Hittills under influensasäsongen har också fler sjuka än vanligt tvingats till intensivvård på grund av influensan. Antalet är nu uppe i 105, en ökning med ett 20-tal personer på en vecka.

Under pandemin var det 136 personer som fick den typen av vård, varav 18 i så kallad ”mekanisk lunga” efter att lungfunktionerna kollapsat.

– Den typen av information får vi inte förrän patienterna är färdigvårdade, men vi vet att det är flera personer som ligger i en sådan nu, säger Annasara Carnahan, epidemiolog på Folkhälsomyndigheten.

Foto: Magnus Hallgren/DNEtt prov av svininfluensavirus som ska analyseras. Foto: Magnus Hallgren/DN

Svininfluensan kan i vissa fall gå djupare ner i lungorna än vanlig influensa, något som man ska vara uppmärksam på.

– De allra flesta klarar influensan bra, en del känner nästan ingenting, för andra är det som en förkylning men man kan också känna sig riktigt risig.

. Men om man blir allvarligt sjuk ska man söka vård så fort som möjligt, och ringa 1177 för att få hjälp att förstå hur sjuk man är, det är inte alltid man kan avgöra det, säger Annasara Carnahan.

Den som tillhör en riskgrupp ska söka vård direkt när man tror att man fått influensan, säger Annasara Carnahan.

Under vecka 5 rapporterades 845 fall av svininfluensa, en ökning med ett hundratal fall mot vecka 4, men en liten avmattning totalt sett.

Influensafallen beräknas toppa inom ett par veckor, i slutet av februari.

Ska man vara orolig med tanke på de allvarliga fallen?

– Jag tycker intet man ska vara orolig generellt, men man kan hålla ett öga på det om man blir sjuk. Man ska veta att det finns en liten risk att man blir allvarligt sjuk. Oavsett om det blir 100 eller 200 intensivvårdsfall så är det inte många i förhållande till befolkningen i Sverige, även om det är svårt för dem som drabbas.

Fakta. Svininfluensa
  • Svininfluensa är en influensa som orsakas av ortomyxovirus endemiska för grispopulationer.
  • Den upptäcktes först 1930 och hos grisar är den vanlig och ibland dödlig.
  • De influensavirus, som orsakat svininfluensa, som man i dag har lyckats isolera tillhör antingen släktet influensavirus typ C eller någon av ett antal olika subtyper av släktet influensavirus typ A, vilka är följande: H1N1, H1N2, H3N1, H3N2, och H2N3.

Källa: Wikipedia

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.