Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-26 02:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-an-3000-doda-i-covid-19-i-sverige/

SVERIGE

Fler än 3.000 döda i covid-19 i Sverige

Statsepidemiolog Anders Tegnell
Statsepidemiolog Anders Tegnell Foto: Jonathan Nackstrand/TT

3.040 personer har nu avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Det är en ökning med 99 registrerade fall det senaste dygnet. Totalt har 24.623 har bekräftats smittade av viruset.

– Allt större andel av de fall vi hittar kommer från sjukvårdspersonal i och med att vi testar mer, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på myndigheternas dagliga presskonferens.

– Vår kurva ligger på en fortsatt hög nivå. Medeltalet för antal döda per dygn ligger på drygt 70 , säger Anders Tegnell.

Äldrevården har drabbats hårt av smitta och dödsfall, framför allt i Stockholm. Nu märks dock en tydlig minskning av antalet fall i huvudstadsregionen, enligt Anders Tegnell.

– En viktig sak att tänka på att är att de lärdomar som vi drar i Stockholm tas ut till resten av landet så att man där kan förhindra att man hamnar i samma situation.

Sjukvården är fortsatt hårt belastad, men antalet personer som får intensivvård fortsätter att minska.

– Vi har en successiv nedgång sedan flera veckor tillbaka, framför allt i Stockholm men också i andra delar av landet, säger Anders Tegnell.

I världen har totalt 3,7 miljoner människor människor bekräftats smittade av covid-19, varav 1,2 miljoner i Europa. 263.000 personer har avlidit, varav 142.000 i Europa enligt Folkhälsomyndighetens sammanställning.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt