Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-06-01 18:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-an-3000-doda-i-covid-19-i-sverige/

Sverige

Fler än 3.000 döda i covid-19 i Sverige

Statsepidemiolog Anders Tegnell
Statsepidemiolog Anders Tegnell Foto: Jonathan Nackstrand/TT

3.040 personer har nu avlidit i sviterna av covid-19 i Sverige, visar Folkhälsomyndighetens senaste statistik. Det är en ökning med 99 registrerade fall det senaste dygnet. Totalt har 24.623 har bekräftats smittade av viruset.

– Allt större andel av de fall vi hittar kommer från sjukvårdspersonal i och med att vi testar mer, säger statsepidemiolog Anders Tegnell på myndigheternas dagliga presskonferens.

– Vår kurva ligger på en fortsatt hög nivå. Medeltalet för antal döda per dygn ligger på drygt 70 , säger Anders Tegnell.

Äldrevården har drabbats hårt av smitta och dödsfall, framför allt i Stockholm. Nu märks dock en tydlig minskning av antalet fall i huvudstadsregionen, enligt Anders Tegnell.

– En viktig sak att tänka på att är att de lärdomar som vi drar i Stockholm tas ut till resten av landet så att man där kan förhindra att man hamnar i samma situation.

Sjukvården är fortsatt hårt belastad, men antalet personer som får intensivvård fortsätter att minska.

– Vi har en successiv nedgång sedan flera veckor tillbaka, framför allt i Stockholm men också i andra delar av landet, säger Anders Tegnell.

I världen har totalt 3,7 miljoner människor människor bekräftats smittade av covid-19, varav 1,2 miljoner i Europa. 263.000 personer har avlidit, varav 142.000 i Europa enligt Folkhälsomyndighetens sammanställning.