Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler än vanligt vårdas på intensiven för svininfluensa

Foto: Alamy

Antalet fall av influensasjuka som fått intensivvård är nästan uppe på samma nivå som under pandemin 2009. Över 120 personer har hittills vårdats på intensiven. ”Det är viktigt att vården upptäcker de svåra fallen tidigt” säger statsepidemiologen Anders Tegnell. Hur många som dött är fortfarande oklart.

Det som skiljer årets influensa från tidigare år är att det handlar om den så kallade svininfluensan A(H1N1), samma som under pandemin 2009. Effekterna av massvaccineringen är nu över, och svininfluensan räknas numera som en vanlig säsongsinfluensa.

De allra flesta får ett lindrigt sjukdomsförlopp, som en förkylning, men svininfluensan kan drabba i övrigt friska medelålders personer hårdare än den vanliga säsongsinfluensan – som är farligast för äldre.

– Det som sticker ut från tidigare år är att vi får rapporter från vården om att fler intensivvårdas för svininfluensan, säger Anders Tegnell.

I den senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten rapporteras 122 sådana fall, under pandemin var det 138.

Nu verkar årets epidemi av svininfluensa ha nått sin kulmen, antalet rapporterade fall är på väg nedåt i den senaste rapporten.

Samtidigt kommer det uppgifter om dödsfall bland medelålders personer just i den gruppen med personer som i övrigt är friska.

Enligt Anders Tegnell handlar det dock om så få fall att det är svårt att dra några slutsatser av det.

– Det är först i efterhand som det går att undersöka hur många som dött av influensan. De allra flesta dör en tid efteråt i olika typer av komplikationer, och i den här gruppen är det så få fall att det är svårt att veta vad som är slumpen, säger han.

Att det är många som intensivvårdas måste inte heller betyda att dödsfallen kommer att öka.

– Det vi gör är att genom våra kanaler informera vården om att man ska vara uppmärksam på om det kommer in patienter med hög feber och andningsbesvär. Det finns antivirala mediciner man kan sätta in, och de har bättre effekt ju tidigare man gör det, säger Anders Tegnell.

Det är alltså vårdens agerande som kan förhindra dödsfall, som privatperson ska man agera ”som vanligt” enligt Tegnell – har man hög feber och inte mår bra och inte klarar sig hemma längre ska man alltid ta kontakt med sjukvården.

Det är också bra att ringa 1177 och rådgöra när man börjar känna sig sämre, ibland kan det vara svårt att förstå hur sjuk man är.

Den som hör till någon riskgrupp ska ringa direkt när man tror att man fått influensan.

I den senaste rapporten från Folkhälsomyndigheten tappar alltså svininfluensan A(H1N1) fart, samtidigt som fallen av influensa B ökar, fast från låga nivåer. Det kan betyda att det blir en förskjutning framåt av influensasäsongen, där det blir en ny topp med den vanliga säsongsinfluensan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.