Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-18 11:12 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-anmaler-barnmisshandel/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fler anmäler barnmisshandel

Personal på skolor och förskolor står bakom en stor del av ökningen av polisanmäld barnmisshandel under senare år. Personalen anmäler allt oftare utifrån barnens berättelser även om de inte har synliga skador.

Brottsförebyggande rådet, Brå, presenterar i dag en genomgång av 00–talets kraftiga ökning av antalet polisanmälningar som gäller misshandel av 0–6–åringar. Enbart under perioden 2005–2009 steg antalet med 140 procent till närmare 2 500 anmälningar per år.

– Troligen är det ingen faktisk ökning av barnmisshandel. Det är säkerligen anmälningsbenägenheten som har ökat, säger Annika Eriksson, chef för enheten för forskning och utveckling på Brå.

Jämfört med 1990-talet tiofaldigades antalet polisanmälningar som gjordes av socialtjänsten eller direkt av personal på förskolor eller skolor.

Socialtjänstens egna anmälningar, där de fattat misstankar efter kontakt med familjen eller när släktingar eller allmänhet larmat, har femfaldigats sedan 1997.

En röd tråd i traven med polisanmälningar är att anmälarna nu oftare reagerar på mindre grovt våld än tidigare. Bland anmälningarna från skola och förskola rörde tre av fyra fall under 1990-talet någon form av fysisk skada. Den andelen hade sjunkit till drygt ett av fyra fall 2009. Den enda grupp med anmälningsplikt som inte följer det mönstret är sjukvårdens personal, och det är barn- och äldreminister Maria Larsson (KD) inte nöjd med.

– Min förhoppning är att sjukvården ska bli ännu duktigare på att anmäla. Helt uppenbart har detta blivit ett naturligt inslag på skolor och förskolor, säger Maria Larsson till DN.

En annan förändring som Brå lyfter fram är att förskolor och skolor i högre grad anmäler föräldrar som är gifta eller sambo.

– Vi kan bara spekulera, men en rimlig slutsats är att personal på skolor och förskolor nu reagerar mer direkt på barnens berättelser om sin utsatthet. Det behöver inte finnas andra problem i familjen för att personalen ska agera, utan de anmäler oftare till socialtjänsten när de misstänker någon form av misshandel, säger David Shannon, utredare på Brå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.