Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-10-16 05:13

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-anmalningar-om-angripna-kvinnor-i-eskilstuna-polis-soker-cykelman/

Sverige

Fler anmälningar om angripna kvinnor i Eskilstuna – polis söker ”cykelman”

Ännu fler kvinnor i Eskilstuna har nu anmält att de oprovocerat blivit attackerade utomhus av en okänd man, enligt polisen. För närvarande utreds 13 händelser där 16 kvinnor har drabbats, rapporterar SVT Sörmland.

TT Text

Det handlar dels om nya överfall, dels om äldre som anmälts först nu sedan publiciteten växt. Överfallen har inträffat mellan den 17 juni och 13 september. Ett sådant fall inträffade den 7 augusti, där två kvinnor utsattes. Mannen spottade på ena kvinnans axel och uttalade ett hot, uppger förundersökningsledaren Fredrik Hedlund för Eskilstuna-Kuriren:

– Han ska ha sagt ”Ni ska inte vara här. Vi ska döda er”.

Ingen av de kvinnorna blev misshandlade, till skillnad mot de flesta andra fallen, där det anmälts slag i ansiktet och i vissa fall har mannen också spottat på sina offer.

I fredags blev en kvinna i 25-årsåldern slagen i ansiktet av en man som överraskade henne bakifrån. De utsatta är kvinnor i alla åldrar som varit på väg till fots.

Polisen kallar den misstänkte för ”cykelmannen”, eftersom han i flera fall cyklat iväg. Fredrik Hedlund befarar fler attacker och efterlyser hjälp från allmänheten.

– Efter det att vi skrev om det i fredags har det kommit in fler anmälningar, säger Björn Öberg, presstalesperson vid polisen i Södermanland.

De kvinnor som har utsatts har lämnat ett samstämmigt signalement, skriver polisen på sin webbplats: Det rör sig om en man 25 till 30 år gammal, 175–180 centmeter lång, normal kroppsbyggnad och mörkhyad. Han har varit klädd i gröna byxor och svart/mörk jacka med röda eller bruna inslag på sidorna. Mannen har ibland burit en mörk keps och då han haft en cykel med sig beskrivs den som en mörk herrcykel.

De brott som hittills har anmälts har utförts på Söder i Eskilstuna, förutom ett som skett i centrum.