Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fler barn i Sverige lever i fattigdom

För första gången på över tio år ser man en tydlig ökning av antalet fattiga barn i Sverige. De ekonomiskt svaga barnfamiljerna står och stampar medan normalfamiljerna blivit mycket rikare.

Varannat barn med ensamstående, utlandsfödd förälder lever i fattigdom. Det är diskriminering, menar Rädda Barnen.

– Sverige bryter mot barnkonventionen, säger general-sekreteraren Elisabeth Dahlin.

I dag presenterar Rädda Barnen sin årliga undersökning av barnfattigdomen i Sverige.

Siffrorna, som gäller år 2008, visar på ett trendbrott. Den absoluta barnfattigdomen har vänt uppåt, i dag lever 220 000 barn (11,5 procent) i familjer som har mycket låg inkomst eller behöver försörjningsstöd. Ökningen med 10 000 barn (0,7 procent) sammanfaller med den kraftiga nedgången i Sveriges ekonomi 2008.

Samtidigt fortsätter trenden med ökande klyftor i det svenska samhället, en utveckling som går snabbare nu.

I dag har normalfamiljen inkomster nog för att försörja två familjer, och de 10 procent rikaste familjerna skulle kunna försörja tre fyra andra. Samtidigt står de 10 procent fattigaste familjerna och stampar.

– Sverige närmar sig alltmer hur det ser ut i övriga västeuropeiska länder, konstaterar Tapio Salonen, professor i socialt arbete, som genomfört studien på uppdrag av Rädda Barnen.

En av förklaringarna till utvecklingen är att de reformer som gjorts de senaste åren gynnat dem som varit i arbete.

– Föräldrar som inte har en stadig förankring på arbetsmarknaden har inte fått ta del av några jobbskatteavdrag. För många som är arbetslösa, sjuka eller föremål för rehabiltering eller i arbetsmarknadsåtgärder har villkoren i olika försörjningssystem snarare försämrats, säger Tapio Salonen.

En annan förklaring är att trygghetssystemen utformades för en annan tid, när det var lätt att komma in på arbetsmarknaden.

Arbetslöshetsförsäkringen är en övergångsförsäkring, det krävs att man någon gång haft ett jobb för att kvalificera sig.

– Nästan hälften av alla öppet arbetslösa har ingen arbetslöshetsförsäkring, säger Tapio Salonen.

Barnen i fattiga familjer har ett mycket sämre utgångsläge – något som Sverige enligt FN:s barnkonvention har en skyldighet att åtgärda, menar Elisabeth Dahlin, generalsekreterare på Rädda Barnen:

– Vi ser barn i skolan som måste äta jättemycket till lunch eftersom de inte får någon middag när de kommer hem. Barn som inte har råd att åka på utflykter som kostar en slant. Sverige är ett land som har resurser att komma till rätta med det här. Det är ett brott mot barnkonventionen att inte ge alla barn samma möjligheter att utvecklas.

Fakta:Obotlig sjukdom

Narkolepsi är en kronisk neurologisk sjukdom som orsakas av störningar i hjärnans reglering av sömn och vakenhet. Orsaken är okänd men det finns misstankar om att den kan bottna i att immunförsvaret ger sig på kroppens egna celler.

Den drabbade somnar lätt under dagen i olika situationer. Nattsömnen är störd. Många, men inte alla, lider också av kataplexi, vilket innebär att man plötsligt tappar kontrollen över sina muskler, ofta dem i nacken, hakan eller benen.

Det går inte att bota narkolepsi men läkemedel, som centralstimulerande och andra vakenhetshöjande preparat, kan lindra symtomen.

Källa: Neurologiskt Handikappades Riksförbund (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.