Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler barn kan ha utnyttjats sexuellt av FN-soldater

Från kvällens Uppdrag granskning
Från kvällens Uppdrag granskning Foto: SVT

Det kan vara många fler barn som har utsatts för sexuella övergrepp av FN-soldater än om tidigare har varit känt. Det visar onsdagskvällens Uppdrag granskning.

Det är ett omskakade program som Uppdrag granskning sänder i Sveriges Television på onsdagskvällen. Redaktionen har grävt vidare i den skandal som skakade om FN i grunden efter att svensken Anders Kompass slog larm om sexuella övergrepp 2013.

Det var då han läckte en hemligstämplad rapport om hur franska FN-soldater begick övergrepp mot barn i ett flyktingläger i Centralafrikanska republiken. Soldater som var satta att hjälpa barnen. Men som också visade sig vara förövare.

Den så kallade Sangaris-rapporten innehöll bland annat vittnesmål från elva pojkar i åldern 11–15 år som berättade hur de blivit sexuellt utnyttjade av franska FN-soldater som försåg dem med mat och pengar.

Det var en rapport som skulle visa sig landa på den ena höga FN-chefens bord efter den andras. Utan att någon agerade för att hjälpa de utsatta barnen.

I stället klassades rapporten som konfidentiell. Tills den till slut hamnade hos tjänstemannen Anders Kompass som bestämde sig för att lämna över den till franska myndigheter, med förhoppningen om att de skulle agera mer resolut.

Åtta månader senare kallades han till sin chef som tvingade honom att avgå. Han ansågs ha begått ett ”protokollbrott”. Dessutom hävdade man att han hade utsatt barnen för en risk genom att överlämna en rapport där deras namn fanns med.

När avstängningen av Anders Kompass blev en världsnyhet våren 2015, fortsatte höga chefer inom FN att elda på föreställningar om att han utsatt barnen för en fara genom att läcka en rapport där deras namn angavs.

Samtidigt restes det allt fler krav på att det skulle göras en oberoende utredning, utanför FN. Den skulle sedan fria Anders Kompass från anklagelserna och slå fast att han hade gjort rätt.

I stället riktade rapporten svidande kritik mot flera FN-chefer som ansågs har missbrukat sin makt. I stället för att ta ansvar genom att se till att hjälpa de barn som var utsatta, höll man tyst alldeles för länge, konstaterar rapporten.

– Jag kan inte säga vad som är värst. Agerandet hos soldaterna. Eller FN-chefernas icke-agerande som egentligen ger mig ännu fler kalla kårar, säger den tidigare Unicef-rådgivaren Paula Donovan i programmet.

Trots att Anders Kompass handlade rätt som läckte rapporten, har han känt sig tvungen att säga upp sig från FN.

Vad programmet visar är att höga chefer inom FN fortsätter sin kampanj mot honom genom att än i dag hävda att han utsatte barnen för en risk.

Foto: SVTFoto: Sveriges television

I programmet intervjuas bland annat svensken Jan Eliasson. Han var tidigare vice generalsekreterare för FN. I programmet påstår han fortfarande att utredningen slagit fast att Anders Kompass utsatte barnen för fara, trots att det är fel.

Just detta, sättet på vilket de högsta cheferna inom världssamfundet agerar mot dem som vågar stå upp för vad de tror på, påverkar hela organisationen. Det säger Paula Donovan i kvällens program. Hon varnar för effekterna som det kan få.

– Det skapar en moralisk press på människor som gör att de tänker att det bästa är att bara dyka upp, hålla tyst och bara göra minsta möjliga insats – vad de är tillsagda att göra – för att sedan gå hem. Det är detta som gör att FN är en sådan ineffektiv, närmast paralyserad organisation, säger Paula Donovan.

Programmets andra avslöjande kommer när Uppdrag granskning beslutar sig för att bege sig till Centralafrikanska republiken och huvudstaden Bangui för att försöka leta upp några av de utsatta barnen och ta reda på hur det har gått för dem.

I samband med letandet så upptäcker de fler barn som berättar om övergrepp som tidigare inte varit kända. Inte bara där FN-soldater från Frankrike pekas ut, utan även FN-personal från andra länder.

De får också höra utfästelser från Unicef-personal på plats om att barnen har tagits om hand och hålls under regelbunden uppsikt. Men när UG-teamet hittar några av barnen får de veta att de i själva verket har lämnats vind för våg.

Uppdrag granskning får tag på FN:s egen förteckning med anmäla fall som har lett till ett fyrtiotal utredningar.

Det visar sig också att nio barn som misstänks ha varit utsatta för sexuella övergrepp av FN-soldater, har fött barn.

På frågan varför ingen inte har lyckats stoppa dessa grymheter som har pågått under flera år, svarar en ansvarig chef på plats bland annat att ”det är en bra fråga”.

Kvällens program är det första av två. Det har fått namnet ”FN och övergreppen”.

Läs mer: Detta har hänt: FN-skandalen och Anders Kompass

Läs mer: Jan Eliasson pekade på kritik som inte fanns

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.