Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler försäkringsbolag kan höja premien för rökare

Flera försäkringsbolag är tveksamma till att rökare ska betala en högre premie. Skandia som höjer premien menar att de som röker utsätter sig för större risker och därför ska betala mer.

Från och med måndag kommer Skandia att ta ut en 25–50 procents högre premie för dem som i hälsodeklarationen uppger att de röker dagligen. Avgiftshöjningen, som presenterades i lördags på DN:s debattsida gäller dem som tecknar en sjukförsäkring, individuell olycksfallsförsäkring eller livförsäkring. Länsförsäkringar vill inte höja premien för rökare.

– Vi vill inte ta ställning till rökning. Dessutom är det väldigt svårt att kontrollera ifall folk röker eller inte, säger Håkan Tell, chef för medicinsk riskbedömning hos Länsförsäkringar.
Trygg-Hansa kommer att följa effekten av Skandias premiehöjning.

– Vi har under perioder frågat om försäkringstagaren är rökare. Försöken har upphört eftersom det är svårt att få korrekta svar om levnadsvanor. Ett annat problem är de som återfaller, säger Björn Sporrong, ansvarig hos Trygg-Hansa.

Att ta hänsyn till rökning vid bedömningar är dock inte något nytt, menar han.

– Vi tar hänsyn till om personer med svår astma eller blodcirkulationssjukdomar inte har slutat att röka, fortsätter han.

Trygg-Hansa tror att rökning i framtiden kommer att få större betydelse vid riskbedömningar.

Bland de rökare och icke-rökare som DN pratade med ute på stan var åsikterna delade. Bland icke-rökarna var kritiken mot Skandias premiehöjning störst. Vad blir nästa steg? Vilka ska då få högre premier?

Rökarna däremot hade viss förståelse för att de skulle betala för de risker som rökningen medför. Marcus Andersson, som blivit lurad med på en svensexa, blossade på sin cigarett samtidigt som han försvarade premiehöjningen.

– Jag är feströkare. Men jag tycker en premiehöjning är rimlig. Rökning kostar samhället mycket pengar och då är det inte orimligt att rökare själva ska betala.

Hans vän Jocke Eriksson är också positiv:

– Jag gillar idén. Rökare kan lägga egna pengar för kostnaderna. Men jag kan tänka mig att det blir svåra diskussioner ifall försäkringsbolagen ska reda ut om det är just rökning som lett till vissa skador, säger han och berättar att det var slut med såväl snus som cigaretter för hans del för fem år sedan.

Skandias premiehöjning innebär att en fullt frisk 40-årig kvinna som röker får betala 1.050 kronor i årspremie för en livförsäkring. För en icke-rökare är premien 700 kronor.

Hur ska bolaget kontrollera om folk ljuger?

– Det här är en samvetsfråga. Här gäller samma regler för ärlighet som då man i dag fyller i hälsodeklarationen, säger Per Täckenström, medicinskt riskbedömningsansvarig, Skandia Liv.

– Om vårdjournalerna visar att någon har uppgett felaktiga uppgifter i hälsodeklarationen kan ersättningen ändras. Det kan bli samma sak med rökning, fortsätter han.

Fakta

Alltför feta får inte teckna försäkring
Sjukdomar avgör vilken premie försäkringstagaren får, och om denne över huvud taget får teckna en försäkring. Försäkringsbolagens bedömning av fetma har vållat en häftig debatt. Trygg-Hansa har fått kritik för att personer med över 35 i BMI, Body mass index, inte alls får tecka sjuk- och livförsäkringar. För dem med ett BMI mellan 31 och 34 är årspremien högre.
Trygg-Hansa uppger att cirka 0,4 procent, under 100 personer, har nekats försäkring på grund av övervikt.

ENKÄT

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.