Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler från Ukraina söker asyl i Sverige

Foto: AFP/Andrey Kronberg

Oroligheterna i Ukraina har fått fler människor att söka asyl i Sverige. Sedan förra året har det skett nästan en fördubbling. Även från Irak syns en ökning av flyktingar.

FN:s flyktingorganisation UNHCR uppskattar att finns det cirka 10.000 internflyktingar i Ukraina som kommer från annekterade Krimhalvön och de oroliga länen Donetsk och Luhansk.

Men det kan vara fler, enligt Migrationsverket. Och vissa människor söker skydd i Sverige. Hittills i år, från januari till juni, har 329 personer från Ukraina sökt skydd här, att jämföra med 65 personer under samma period förra året. För hela 2013 kom 170 personer.

– Vi ser ju en viss ökning, men det verkar ju som att man i dagsläget nog väljer att finnas kvar i landet, och i alla fall fortfarande hoppas på en fredlig lösning av konflikten. Men det är klart att skulle den utebli och det här fortsätter så finns det alltid en gräns hur stort tålamodet är, säger Fredrik Beijer, rättschef på Migrationsverket till Ekot.

Trots att det råder ett osäkert läge i Donetsk och Luhansk är det fortfarande lugnt i stora delar av Ukraina. För asylsökande innebär det att de som kommer från de oroliga länen får ett något lägre beviskrav för att åberopa individuella omständigheter och visa att man har individuellt skyddsbehov, uppger Fredrik Beijer.

Samtidigt påpekar han att Migrationsverket alltid prövar om det finns ett inre flyktalternativ, alltså om personen kan få skydd någon annanstans i Ukraina, innan man beviljas asyl här.

Det instabila läget i Irak har också fått fler att söka sig till Sverige. Förra veckan sökte 79 personer från Irak asyl, mot 53 veckan innan.

Den senaste utvecklingen har gjort att Migrationsverket uppdaterat sin bedömning och anser nu att det råder väpnad konflikt i ytterligare en provins — Diyalaprovinsen i landets norra delar. Det finns tecken på att stridigheterna där kan eskalera eftersom shiamilis har satts in, skriver Migrationsverket i en rättslig kommentar enligt TT. Sedan tidigare anser verket att det råder väpnad konflikt i provinserna Nineva, Salah al-Din och Anbar, och myndigheten ser inga tecken på avtrappning av striderna.

Även här görs individuella bedömningar av skyddsbehoven hos asylsökande eftersom det finns möjligheter till internflykt.

Flest flyktingar kommer från Syrien, där 11.775 personer hittills har sökt asyl hittills i år, jämfört med 4.688 förra året.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.