Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-05-20 04:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-granbarkborrar-i-skogarna-oroar/

Sverige

Fler granbarkborrar i skogarna oroar

Granbarkborre. Foto: Josefina Sköld/Skogsstyrelsen

Årets första fångster av granbarkborrar avslöjar att skadedjuren både är ovanligt många och tidiga i år. Den varma och torra inledningen av våren har gynnat granbarkborrarna, skriver Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande med anledning av att årets första resultat av Skogsstyrelsens rikstäckande svärmningsövervakning presenteras.

Rätta artikel

”Precis det vi inte behövde. Kanske är detta början på det värsta scenario vi räknat med där angreppen kan bli sex gånger så stora som förra årets rekordsommar. Det är oroande”, säger Gunnar Isacsson, ekolog och Skogsstyrelsens expert på skadeinsekter i pressutskicket.

Fällor finns utsatta i skogar på 18 orter, och de första fångsterna har gjorts i södra och mellersta landet. Enligt Skogsstyrelsen har över 1 000 granbarkborrar hittats på flera platser. I småländska Nässjö var fångsten av granbarkborre tio gånger större – nästan 10.000 har rapporterats.

Ämnen i den här artikeln:

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt