Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fler handläggare bekräftar att nekande av sjukpenning ger lönepåslag

Fler handläggare vid Försäkringskassan träder fram och bekräftar uppgifterna i ”Agenda” om lönepåslag.
Fler handläggare vid Försäkringskassan träder fram och bekräftar uppgifterna i ”Agenda” om lönepåslag. Foto: Jessica Gow / TT

Flera handläggare vid en rad försäkringskassekontor bekräftar uppgifterna i söndagens ”Agenda” i SVT om att lönepåslag utgår till handläggare som beslutar att neka klienter sjukpenning.

– Det är glasklart att fler avslag ger högre lön även hos oss, säger en anonym handläggare till SVT Nyheter.

”Agenda” rapporterade att Försäkringskassan för Stockholms stad Syd ger ett lönepåslag till handläggare som tar beslut om att neka sjukpenning till sökanden. Vid kontoret arbetar runt 150 handläggare.

SVT Nyheter avslöjar på måndagen att ytterligare tre handläggare, alltjämt arbetande och tidigare arbetande, vid Försäkringskassan hört av sig med uppgifter som stöder ”Agendas” beskrivningar av vad som skett.

– Jag blev så upprörd när jag hör den där försäkringsdirektören som anser att det är en isolerad händelse. Bullshit, säger jag, säger en handläggare till SVT Nyheter.

Repliken är riktad mot Lars-Åke Brattlund, försäkringsdirektör vid Försäkringskassan, som i en kommentar till uppgifterna om lönepåslag sagt att det rör sig om ”en isolerad händelse som inte är acceptabel”.

Samma handläggare berättar för SVT Nyheter att en områdeschef ska ha sagt att den dåliga arbetsmiljö som anställda uppmärksammat ledningen på var ”deras eget fel” eftersom ”de släppte in för många i sjukförsäkringen”.

Läs mer: Handläggare: Avslag på sjukpeng ger högre lön

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.