Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer
169 kr/månad

Vakna med DN på helgen. Halva priset på papperstidningen i tre månader!

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-07-16 06:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/fler-har-blivit-av-med-korkortet/

Sverige

Fler har blivit av med körkortet

Antalet inkallade körkort till följd av rattfylleri har minskat i landet om man jämför med början av 1990-talet. Första halvåret 2019 har det dock ökat med 13,8 procent jämfört med samma period förra året.

TT Text

Dinko Odobasic är enhetschef för avdelning körkort hos Transportstyrelsen. Han menar dock att siffrorna inte sticker ut utan beror på naturliga variationer.

– Det är inte bra att folk kör rattfulla, men det är positivt att fler åker fast, säger han till TT.

Antalet återkallade körkort ökar i landet som helhet, men det finns stora skillnader mellan olika delar av landet. Även dessa beror på naturliga variationer, säger Dinko Odobasic.

– Det kan till exempel bero på hur polisen jobbar i olika län.

Första halvåret 2018 återkallades 2 951 körkort till följd av rattfylleri, i år landade den siffran på 3 358. Sammanlagt har Transportstyrelsen återkallat 18 352 körkort under första halvåret, det är en ökning med 3,2 procent.

Ämnen i den här artikeln:

Rattfylla
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Rätta artikel

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt