Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fler har tidsbegränsad anställning

Fler än sex av tio kvinnor mellan 16 och 24 år har en tidsbegränsad anställning. Det är en ökning med fem procentenheter jämfört med 2011.

Fast anställning är ovanligt bland unga. Fler än sex av tio kvinnor har en tidsbegränsad anställning. Det är en ökning med fem procentenheter jämför med 2011. Detta visar ny statistik från SCB.

61 procent av kvinnorna och 39 procent av männen i åldern 16-24 år har en tidsbegränsad anställning, enligt SCB.

Siffrorna kommer från SCB:s undersökningar om levnadsförhållanden som släpptes i dag. Undersökningen handlar om människors levnadsförhållanden under 2012.

Med tidsbegränsad anställning menas att man har arbetet under en viss begränsad tid, till exempel en projektanställning eller ett vikariat.

För anställda i åldern 45-54 år ser arbetsmarknaden annorlunda ut. Där har 93,1 procent av män som arbetar en fastanställning.  Motsvarande siffra för kvinnor är 94 procent.

Arbetare har i högre grad en tidsbegränsad anställning än tjänstemän. 18 procent av arbetarna jobbar under vikariat, projektanställning eller liknande anställningsform. Bland tjänstemän har 9,3 procent en tidsbegränsad anställning.

Siffran för samtliga anställda i åldersgruppen 16-64 år är betydligt lägre. Totalt har 13,7 procent en tidsbegränsad anställning. Det är en ökning med 1,7 procentenheter jämfört med mätningen som gjordes 2011.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.