Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler kriser gör behovet större än någonsin

Svenska Unicef varnar för att de inte lyckats samla in ens hälften av de pengar de behöver till människor i katastrof- och krisinsatser i världen. Behovet av hjälpinsatser är rekord­stort i flera länder.

En ännu inte publicerad FN-rapport, som DN har tagit del av, bekräftar bilden av det svenska larmet.

– Det som är mest utmärkande är att det pågår så många parallella katastrofer just nu. Läget i Syrien, Centralafrikanska republiken och Sydsudan ligger på nivå 3, den högs­ta och allvarligaste FN-nivån. Sen har vi det akuta läget i Gaza och Irak och en hotande svältsituation i Somalia. Dessutom behövs hjälp på 290 andra lokala platser, säger Per Westberg, vice generaldirektör på svenska Unicef.

Enligt honom har organisationen enbart 42 procent av finansieringen klar för de hjälpinsatser som behövs runt om i världen. Svenska Unicef har aldrig varit med om en situation då så många parallella konflikter och katastrofer pågått samtidigt. På vissa håll tvingas de nu ställa in hjälpen eftersom pengar saknas.

– I delar av Somalia ser det ut som att vi nu måste ställa in hälsovård som når miljontals människor, säger Per Westberg.

Unicef tvingas därför tänka om när det gäller insamlingsarbetet.

– Normalt vid katastrofinsatser står allmänheten för en stor del av intäkterna, det kan handla om två tredjedelar och ibland är det nästan helfinansierat på det sättet, säger Per Westberg.

Men läget i världen med flera pågående och utdragna konflikter, ofta med politisk bakgrund som i Syrien, gör att budskapet till givarna blir allt mer komplext. När det inte handlar om direkta insatser efter en jordbävning eller översvämning så blir det svårare att få in de pengar som behövs.

Per Westberg vill att insamlingsverksamheten byter fokus mot ett mer generellt tillvägagångssätt, där pengarna inte öronmärks för enskilda länder. På så sätt ska risken minska för att akuta situationer hamnar i skuggan av andra.

– Vi uppmanar nu att inte ge till en specifik insats utan i stället till vårt katastrofarbete i stort. Det är viktigt att våra insatser inte styrs av hur medias fokus ser ut just för stunden, säger Per Westberg.

På Röda Korset har de under de senaste åren gått alltmer mot att bygga upp en bas av regelbundna månadsgivare, i stället för att förlita sig på riktade insamlingsinsatser under akuta kriser. Hittills i år har de redan värvat fler månadsgivare än under hela förra året.

– När det inträffar en katastrof innebär det regelbundna givandet att vi kan agera snabbt. Förra året deltog vi vid ett tjugotal katastrof­insatser. Det går helt enkelt inte att dra i gång en insamling för varje, säger Ulrika Årehed Kågström, generalsekreterare i Svenska Röda korset.

Enligt en rapport från FN-organet Ocha ligger behovet på stöd från FN-ledda insatser på det högsta någonsin. 16,6 miljarder dollar, (110 miljarder svenska kronor) behövs jämfört med 12,9 miljarder dollar (87 miljarder svenska kronor) förra året. Behovet väntas växa avsevärt under resten av året. Människor i behov av hjälp har ökat från 81 miljoner förra året till 102 miljoner i juli i år. På många håll är det däremot långt kvar innan finansiering av FN:s hjälpinsatser är uppe i de nivåer som behövs. I Irak och Centralafrikanska Republiken ligger finansieringen på runt 10 procent av behovet.

Även Svenska kyrkan bedömer läget som exceptionellt.

– Min känsla är att när året är slut så kommer vi aldrig att ha sett så många flyktingströmmar tidigare som vi har gjort i år. Samtidigt som vi har alla de nya katastroferna så finns det många glömda kriser som Tchad som är kroniskt underfinansierade, säger Anna Garvander, ­humanitär chef på Svenska kyrkan.

Även om givarviljan är stor bland privatpersoner menar hon att det finns en risk att donationerna minskar vid komplexa kriser, likt de som pågår i Mellanöstern.

– Komplexa konflikter och kriser som vi ser i dag kan vara svårare att ta till sig och förstå. Men det är viktigt att inte ställa olika sorters humanitära katastrofer och situationer mot varandra, säger Garvander.

Fakta. Hit kan du skänka pengar direkt

Unicef

Pg: 90 20 01-7

Bg: 902-0017

Erikshjälpen

Pg: 90 09 28-3 Bg: 900 9283

Röda korset

Pg: 900 800-4

Bg: 900-8004

SOS Barnbyar

Pg: 90 02 29-6

Bg: 900-2031

Läkare utan gränser

Pg: 900603-2 Bg: 900-6032

Svenska kyrkan

Pg: 90 01 22-3

Bg: 900-1223

Rädda barnen

Pg/Bg: 90 2003-3

UNHCR – FN:s flyktingorgan


Pg: 90 01 64-5

Bg:900 1645

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.