Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler män än kvinnor får canceroperation

För den som har tarmcancer som spritts till levern kan operation ibland vara enda möjligheten. Men vården är ojämlik, en större andel av männen än av kvinnorna opereras, visar en svensk studie.

Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige och varje år drabbas drygt 6 000 personer. Ju tidigare cancern behandlas desto bättre prognos. Men det är inte helt ovanligt att cancern har spritt sig till levern redan när patienten får sin diagnos.

Tidigare var dödligheten vid spridd tjock- eller ändtarmscancer väldigt hög, men sedan 2000-talets början kan den del av levern där cancern sitter opereras bort, vilket förbättrat prognosen för patienterna.

Louise Olsson, docent vid Karolinska institutet, har granskat vilka patienter i Sverige som opererats mellan 2007 och 2011 där tumörens spritt sig till levern. Resultaten, som är publicerade i tidskriften European Journal of Cancer, visar skillnader bland annat mellan sjukhustyp, region, civilstånd och kön.

Sammanfattningsvis kan man säga att den som är man, gift och inskriven på ett universitetssjukhus i Stockholm har större chans att opereras än en ogift kvinna vid ett mindre länssjukhus.

– Det är egentligen inte så oväntat att det är vanligare att patienter som vårdas på universitetssjukhus blir opererade i levern, eftersom det är där ingreppen görs. Men det som förvånade oss var att det fanns en tydlig skillnad mellan operationer på män och kvinnor, säger Louise Olsson.

Foto: AlamyAv de 3 000 patienterna med tjock- eller ändtarmscancer som spritt sig till levern opererades 20 procent av männen och 15 procent av kvinnorna. De som opererades hade ökad chans att överleva, efter fem år levde runt 45 procent. I snitt levde patienterna som opererades 57 månader. Detta kan jämföras med att knappt 5 procent av patienterna som inte opererades levde efter fem år.

– Det är en mycket stor förbättring i överlevnad, därför är det viktigt att behandlingen når fler. Förut opererades bara patienter som hade någon enstaka spridd tumör, men nu kan fler opereras, säger Louise Olsson.

Andra fynd i studien var att bara något högre ålder gjorde det mindre troligt att bli opererad, även om man var frisk i övrigt. Vilken typ av cancer patienten hade kunde också påverka möjligheten till operation.

– Hade patienten ändtarmscancer var det nästan dubbelt så vanligt att bli opererad än om cancern satt högre upp i tjocktarmen. Vi funderar på om det beror på att det har varit ett stort fokus på ändtarmscancer i Sverige, säger Louise Olsson.

Studien är en första kartläggning utifrån svenska register och forskarna kan inte säga om det finns någon rimlig medicinsk förklaring till ojämlikheterna. Men det försöker de nu ta reda på genom att granska patienters röntgenbilder.

– Det skulle kunna vara så att kvinnornas cancer är mer spridd från början, så att de inte kan opereras. Men det tycker jag inte känns så troligt eftersom kvinnor brukar söka vård tidigare än män. Dessutom borde någon annan ha reagerat på detta, säger hon.

Louise Olsson tror att skillnaderna mellan regioner i Sverige och mellan olika typer av sjukhus kommer att minska med tiden, men fler tarmkirurger behöver skicka patienter till leverkirurger för bedömning om huruvida deras spridda cancer kan opereras.

– Det är ett område i stark utveckling och man kommer att förbättra kunskapsunderlag och remissvägar. Frågan är bara hur lång tid det ska få ta. Vi tror att det är viktigt att öka kontaktytan gentemot leverkirurgerna, det är bara de som slutgiltigt kan avgöra om en patient kan opereras. Men det jag däremot är oroad för är skillnaden mellan könen, det är något man måste gå till botten med, säger hon.

Foto i text: Alamy

Fakta. Blod i avföringen kan vara tecken på cancer

  • Tjock- och ändtarmscancer är den tredje vanligaste cancerformen i Sverige efter bröst- och prostatacancer.
  • Drygt 4 000 drabbas varje år av tjocktarmscancer och 2 000 drabbas av ändtarmscancer.
  • Tjocktarmscancer är lika vanligt hos män och kvinnor medan ändtarmscancer är något vanligare hos män.
  • Majoriteten är över 65 år när de insjuknar.
  • Symtom på tjock- eller ändtarmscancer är bland annat blod eller slem i avföringen, diarré eller förstoppning. Andra symtom kan vara trötthet och viktminskning.

Källa: Cancerfonden

Läs mer. Cancer
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.