Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler misstänkta efter sexövergrepp på festival

Foto: Putte i parken

Totalt sju personer är misstänkta efter att polisen fått in nära 30 anmälningar om sexuella ofredanden sedan helgens gratisfestival Putte i Parken i Karlstad.

Efter gratisfestivalen Putte i parken i Karlstad, som pågick under helgen, har polisen hittills fått in totalt 27 anmälningar om sexuella ofredanden från flickor. Yngsta offret är 12 år.

Flickorna vittnade om att grupper av tonårspojkar omringat dem mitt i publikhavet framför scenen och sedan tafsat på deras bröst och rumpor och försökt kyssa dem.

Karlstadspolisen har identifierat sju personer som är misstänkta för brott. Ingen är anhållen eller häktad.

DN har tidigare berättat att två av de misstänkta är ensamkommande pojkar under 18 år. Dessa släpptes på grund av sin låga ålder, men misstankarna kvarstår.

– Vi håller på att sammanställa alla anmälningar så att vi kan plocka in några av de misstänkta på förhör. Vi kommer också att ta kontakt med målsägare och vittnen för att få fram fler misstänkta. Jag har dock inga stora förhoppningar på att vi hittar alla, men några fler i alla fall, säger Leif Nyström, förundersökningsledare vid polisen i Karlstad.

Läs även: Polisen: Positivt med fler anmälningar

På måndagsmorgonen hade totalt 27 anmälningar inkommit till polisen om sexuella ofredanden, vilket är några fler än de 23 som polisen hade fått in på söndagen.

– Om några dagar har vi förhoppningsvis fått en bättre bild över läget och kan berätta mer, säger Leif Nyström.

Under helgen anmäldes också flera sexuella övergrepp under Bråvallfestivalen utanför Norrköping. Omkring 14-16 fall av sexuella ofredanden, 5 anmälda våldtäkter och ett våldtäktsförsök. Hittills finns inga misstänkta, uppger polisen.

Enligt vad polisen tidigare har sagt till DN kan det ökade antalet anmälningar eventuellt bero på att brotten har fått större utrymme i samhällsdebatten och att fler kvinnor därför anmäler övergrepp de utsatts för.

– Jag har svårt att se att antalet sexuella ofredanden och våldtäkter skulle ha öka så mycket från ett år till ett annat, eftersom det inte är ett nytt problem. Så min väldigt försiktiga slutsats är att anmälningarna ökat på grund av att brottet i sig fått större utrymme i samhällsdebatten, sade polisen Nina Rung, talesperson för myndighetens kampanj #tafsainte, till DN på söndagen. 

Regeringen ser just nu över sexuallagstiftningen och en eventuell samtyckeslag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.