Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler myter om invandring

Foto: Roger Turesson

Social turism, kriminella tiggare och skattepengar som går till invandrare i stället för pensioner. Nu utökar integrationsminister Erik Ullenhag (FP) listan med myter om invandring med fyra nya punkter.

Sedan fler år tillbaka listar regeringen ett antal myter om invandringen på sin hemsida. På tisdagen när Sverigedemokraterna har sin dag under Almedalsveckan utökar integrationsminister Erik Ullenhag listan med fyra nya punkter.

- Det här är ett sätt att göra kunskap om invandring och kunskap om myterna om invandring tillgänglig. Det finns en väldig vilja att möta rasism och främlingsfientlighet och jag är övertygad om att kunskap är nyckeln, säger Erik Ullenhag.

Listan är en blandning av frågeställningar kring invandringen och rena myter. En av de fyra nya punkterna rör så kallad social turism.

- När det gäller den fria rörligheten är en vanlig uppfattning att det handlar om social turism. Där är det väldigt tydligt när man skrapar på ytan att det finns ingen grund för det, säger Erik UIlenhag.

En annan punkt handlar om tiggare styrs av kriminella ligor.

- Det är ett stort socialt problem i hela Europa med riktigt fattiga människor, men det finns ingenting som tyder på att tiggeriet är organiserat eller att det finns kriminalitet bakom, säger Erik Ullenhag.

Trots att Sverigedemokraterna nyligen gick framåt i Europaparlamentsvalet är Erik Ullenhag övertygad om att informationskampanjer på sikt fungerar.

- Jag är övertygad om att vi valt rätt väg i Sverige. I många länder har man jamsat med de främlingsfientliga partierna och i de länderna blev det främlingsfientliga partiet ofta det största i Europaparlamentsvalet, säger Erik Ullenhag.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.