Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fler överdoser av spice på Gotland

Visby lasarett.
Visby lasarett. Foto: Artifex/Wikimedia Commons

Ytterligare två personer på Gotland har medvetslösa förts till sjukhus, sannolikt förgiftade av spice. De båda, en kvinna och en man, hittades medvetslösa i en bostad på norra Gotland på onsdagsmorgonen. I bostaden hittades också spice, enligt vad polisen uppger på sin hemsida.

Dagen före, alltså på tisdagen, fördes tre personer till Visby lasarett och förra veckan var det fler än tio personer som behövde vård sedan de ska ha använt drogen.

Närpolisen på Gotland vill bland annat använda narkotikahundar för att kunna spåra eventuella droger i elevskåp. Situationen är mycket allvarlig, enligt närpolisen.

Läs mer: 22-åring troligen död i spiceöverdos

”Drogen finns på Gotlands samtliga högstadie- och gymnasieskolor i varierande omfattning”, skriver polisinspektiör Conny Johansson på närpolisens Facebooksida.

Han konstaterar också att lärare vittnar om elever som efter att ha tagit en drog under skoltid inte kan delta i undervisningen.

– Min uppfattning är att regionen tagit emot frågan och inte är främmande för att arbeta så i förebyggande syfte, säger Conny Johansson till TT om förslaget att ta in narkotikahundar på skolorna för kontroll av skåpen.

Förslaget baseras på det faktum att tillslag redan gjorts i elevskåp. Men Conny Johansson konstaterar att spice också förekommer bland äldre vanemissbrukare.

– Det är inget nytt fenomen, vi har arbetat ganska aktivt mot detta sedan våren 2013. Men det som oroar oss är att preparaten blir mer och mer potenta och ungdomarna mer och mer beroende.

Skulle du säga att problemet är mer utbrett på Gotland än i andra delar av landet?

– Jag tror att det gäller glesbygden generellt att unga har lättare att komma i kontakt med drogen om den fått fäste där. Det är vår erfarenhet att en trend som tar fart bland ungdomar väldigt snabbt får spridning, säger Conny Johansson.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.