Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler överlever hjärtsjukdomar

Lennart Lauenstein överlevde sin hjärtsjukdom och ser nu till att motionera ofta.
Lennart Lauenstein överlevde sin hjärtsjukdom och ser nu till att motionera ofta. Foto: Joakim Roos
Färre svenskar dör i hjärt- och kärlsjukdomar. I årtionden har akut hjärtinfarkt varit den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Nu har demens gått om, visar DN:s genomgång.

Samtidigt har antalet svenskar som dör i cancer legat kvar på samma höga nivå de senaste tio åren.

Lennart Lauenstein, 67, har vunnit mot döden. Han är en av många hjärtsjuka svenskar som har överlevt tack vare bättre vård och ökad kunskap.

För fyra år sedan drabbades Lennart Lauenstein plötsligt av kraftig smärta i bröstet, vilket visade sig vara kärlkramp. Efter händelsen följde flera sjukhusbesök, operationer och rehabiliteringar.

– Nu är jag fysiskt återställd. Jag ser till att motionera ofta. Jag går ”powerwalk” uppför en lång backe i Göteborg. Jag brukar tänka: jag kom upp den här gången också. Om jag hade blivit sjuk för 20–30 år sedan är det ju inte säkert att jag hade överlevt, säger Lennart Lauenstein.

Förra året dog 34.666 personer av hjärt- och kärlsjukdomar, vilket kan jämföras med 42.695 personer tio år tidigare.

Uppgifterna bygger på statistik från Socialstyrelsens dödsorsaksregister. Dagens Nyheter har studerat vad svenskarna dog av förra året jämfört med år 2001.

Resultatet visar att flera av våra vanligaste sjukdomar minskar. Exempelvis har antalet människor som dör av influensa eller lunginflammation minskat med 25 procent.

– Nedgången av hjärt- och kärlsjukdomar beror på att sjukvården har blivit bättre – fler överlever. Dessutom insjuknar färre, vilket i huvudsak beror på att färre röker och att vi äter mindre mättat fett, säger Maria Danielsson, forskare och utredare på Socialstyrelsen.

Däremot är det högst oklart om utvecklingen av hjärt- och kärlsjukdomar fortsätter nedåt. De senaste åren har det blivit trendigt med LCHF-dieter som innebär hög konsumtion av fet mat, något som bekymrar Socialstyrelsen. En kommande studie i Umeå antyder att befolkningens kolesterolvärde ökar.

– Denna utveckling är oroande. Vi får se vad som händer. Det är inte säkert att antalet människor som dör av hjärt- och kärlsjukdomar fortsätter minska i samma takt, säger Maria Danielsson.

I många år har akut hjärtinfarkt varit den vanligaste dödsorsaken i Sverige. Nu är det i stället olika former av demens, till exempel Alzheimers sjukdom, som står för ökningen.

Förra året dog 8.097 människor av någon form av demens (inklusive senilitet) – en ökning med mer än 32 procent jämfört med år 2001. Trenden har sannolikt att göra med en åldrande befolkning.

De senaste tio åren har forskningen gjort framsteg när det gäller såväl hjärt- och kärlsjukdomar som cancer.

Ändå är det lika många svenskar som dör av cancer då som nu. För prostatacancer och bröstcancer är utvecklingen stabil.

För cancer i bronker och lunga har det till och med skett en ökning.

Välkommen att följa DN.se även på Twitter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.