Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fler sexköpare riskerar fängelse

Fler sexköpare riskerar fängelse när lagen sannolikt skärps i sommar. ”Det ska inte bara vara att betala böter och få problemet ur världen”, säger justitieminister Beatrice Ask (M).

Sexköpslagen trädde i kraft 1999 och fram till och med 2008 hade 660 personer befunnits skyldiga till sexköp. I omkring 85 procent av fallen blev straffet 50 dagsböter.

Regeringen anser att normalstraffet är för milt då det handlar om prostituerade som befinner sig i en skyddslös situation. I en remiss till lagrådet föreslås därför att maxstraffet för köp av sexuell tjänst höjs från fängelse i sex månader till ett år.

Uppenbara situationer

Enligt förslaget bör sexköpsbrott betraktas som allvarligare om det till exempel handlar om en prostituerad som är offer för människohandel, någon som har ett psykiskt funktionshinder eller är märkbart drogpåverkad.

Ask tycker att det finns situationer då det är uppenbart för sexköparen att den prostituerade befinner sig i klorna på människohandlare, till exempel om en kvinna är instängd i en lägenhet. De senaste åren har antalet sexköpsfall som bevisligen kopplats till människohandel varierat mellan 20 och 70 procent.

Regeringen bedömer att straffskärpningen "i något större utsträckning än i dag" kommer att leda till strängare straff än böter. Ask utgår från att sexköpare funderar över möjligt straff innan de köper sex.

När frågan utreddes ville några remissinstanser se än ännu högre maxstraff.

– Man måste tänka på andra typer av brott och hur straffen ser ut där. Att köpa sex med barn är mer allvarligt än att köpa sex av en vuxen prostituerad, säger Ask.

Regeringen räknar med att straffskärpningen ska kunna träda i kraft från den 1 juli. Däremot är det inte aktuellt att svenskar som köper sex av vuxna utomlands ska kunna straffas när de kommer hem. Något undantag från kravet på dubbel straffbarhet, föreslås inte.

Skyldiga till sexköp

Åtalsunderlåtelser, strafförelägganden och domar:

1999: 11

2000: 25

2001:48

2002: 44

2003: 82

2004:53

2005: 103

2006: 126

2007: 92

2008:76

Källa: SOU 2008:09 (TT)

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.