Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler sjuka efter ändrade regler

Ökningen av antalet sjukskrivna oroar regeringen. Nu visar en ny rapport från Försäkringskassan att en stor del av ökningen beror på regeringens egen reform av sjukförsäkringen.

Sjukpenningtalet, som mäter sjukskrivningarna, ökade med drygt 30 procent från december 2010 till juni i år. Men mer än halva den uppgången är kopplad till regel­ändringar i sjukförsäkringen. Det visar den första analys som Försäkringskassan har gjort om reformens effekter på sjukskrivningarna.

Det handlar om den första stora kull som tvingades lämna sjukförsäkringen när utförsäkringarna började nyåret 2009/10. Många av de utförsäkrade återvände till sjukförsäkringen när den porten öppnades igen.

Ökningen av sjukskrivningar har också påverkats av skrotningen av tillfällig sjukersättning, förtidspension, samt de hårdare kraven för att vanlig sjukersättning ska beviljas. Sjukskrivning har blivit en lösning för dem som blev av med tillfällig sjukersättning eller som nekas vanlig sjukersättning.

Att reformen har orsakat nya sjukskrivningar gör det inte aktuellt för regeringen att se över reglerna. Försäkringskassans rapport gör socialförsäkringsminister Ulf Kristersson lite mindre bekymrad över de senaste årens sjukökning:

– Det här gör inte problemet mindre, med det ger oss en helt annan bild av det än vi hade tidigare. Nu vet vi mer om hur vi ska göra något åt det.

Den bild som tonar fram när sjukökningen rensats är, enligt Försäkringskassan, att de långa sjukfallen inte är huvudproblemet. Även om det sker en ökning där är det viktigare att fokusera på alla nya sjukskrivningar som rullar in.

– Det är en påtaglig ökning av anställda som påbörjar en sjuklöneperiod och allt fler av dessa blir längre än två veckor, säger Ulf Kristersson.

Cirka 100 000 har utförsäkrats

Sommaren 2008 förändrades sjukförsäkringen.

Det infördes ett tak för hur många dagar sjukpenning en person maximalt kunde få innan den tvingades lämna sjukförsäkringen.

Nyåret 2009/10 genomfördes de första utförsäkringarna. Efter tre månader har en utförsäkrad rätt att återvända till sjukförsäkringen.

I dag har totalt närmare 100 000 personer utförsäkrats, cirka 3 000 av dem två gånger.
Sjukpenningtalet mäter förhållandet mellan antalet utbetalda dagar med sjukpenning och antalet personer som har rätt till sjukpenning.

Källa: Försäkringskassan

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.