Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler sökte asyl efter införandet av id-kontroller

Dagen då id-kontrollerna infördes för personer som vill resa in i Sverige från Danmark sökte fler asyl jämfört med de föregående fyra dagarna. Totalt 331 personer sökte asyl på måndagen. Det är oklart hur många som stoppades från att resa, men enligt danska tågbolaget DSB handlar det om mindre än en av 100, bråkdelar av dem som rest.

Den senaste veckan har sammanlagt 1.989 personer sökt asyl i Sverige, vilket är en låg nivå jämfört med de över 1.000 per dag som kom under vissa perioder i höstas. Men måndagen den 4/1, då de kontroversiella id-kontrollerna infördes i syfte att minska antalet asylsökande i Sverige, var det paradoxalt nog fler som sökte asyl jämfört med dagarna före. Den 2/1 var det till exempel 215, och antalet den 3/1 var 236.

Enligt Pierre Karatzian, på Migrationsverkets presstjänst, är det för tidigt att dra några slutsatser av siffrorna.

Men tror ni att id-kontrollerna har effekt?

– Vi tror att de har en effekt, men det är svårt att säga något om det ännu.

Från Danmark, där id-kontrollerna sker, rapporterar tågbolaget DSB att arbetet fungerat smidigt.

– Vi tycker att det var en bra premiär. Vi hade sagt att resenärerna kunde räkna med förseningar på 10 till 30 minuter. Och de flesta, 90 procent, hade tio minuters försening, säger bolagets informationschef Tony Bispeskov till TT.

Enligt Tony Bispeskov har DSB inte registrerat hur många som har nekats att resa till Sverige.

– Men vi vet att det är under en procent, vi pratar om promille.

DSB har inte heller någon uppfattning om hur stor andel av de stoppade som varit flyktingar, enligt Bispeskov.

– Securitas (som genomför kontrollerna) kan inte avgöra om det är en flykting, eller vilken status han eller hon har. Så det vet vi inte. Vi kan bara kontrollera om man har sina papper i ordning. Om inte så kan man inte gå igenom kontrollen.

Den första dagen med id-kontroller gick bra för Swebus. Resenärerna var ute i god tid och bussarna kunde hålla tidtabellen, enligt presschef Christel Grip.

– Alla som kom till våra bussar hade id-handlingar med sig och ingen behövde avvisas av den anledningen. Kontrollerna gick relativt fort och vi antecknade vilken typ av id-kort de hade. Vi gjorde ingen fotografering eller kopiering utan det var bara enkel dokumentation. Vi prövar oss fram i och med att dokumentationsreglerna är väldigt otydliga, säger hon till TT.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.