Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler städer vill förbjuda tiggare

Moderaterna är inte enda partiet som vill förbjuda tiggeriet på våra gator. Allt fler partier och städer vill införa liknande förbud. Samtidigt visar en ny EU-rapport att romernas situation i Europa blir allt sämre med fattigdom och svält i hemländerna.

Allt fler tiggare syns på gatorna i de svenska städerna. Ett fenomen som rör upp känslor. I en debattartikel i lördagens DN skriver Eva Solberg, ordförande i moderatkvinnorna Stockholms stad, att partiet vill göra det olagligt med organiserat tiggeri.

– Jag ser hur denna grupp bara bli större och större. Vi kan inte bara titta på utan vi måste göra något, säger Eva Solberg.

Men exakt hur ett sådant förbud ska genomföras har inte Eva Solberg någon lösning på. En idé är att låta kommunerna ta större ansvar för att hejda utvecklingen.

I Sala kommun gjorde man ett försök förra året. Genom att ändra i de lokala ordningsföreskrifterna skulle man kunna förbjuda tiggeri. Men förslaget stoppades av länsstyrelsen eftersom det stred mot ordningslagen.

Eva Solberg menar att det inte ska hindra fler kommuner från att pröva frågan.

– Kommunerna har lokala förordningar som jag tycker man se över om det går att anpassa mot tiggeri. Och det är många gånger som länsstyrelsen säger nej till något i en kommun som sedan har omprövats. Titta på vargfrågan till exempel, där de säger ja till skyddsjakt men EU säger nej. När det gäller byggplaner är länsstyrelsen  inte heller konsekvent. Därför är det viktigt att få det prövat, säger hon.

Hur man ska skilja ut vilka av tiggarna som är utsända av kriminella ligor menar Eva Solberg är en fråga för polisen.

– Det är svårt för mig att avgöra, men polisen vet att det kommer hit organiserade bussar som släpper av folk, säger hon.

Moderaterna är långt ifrån ensamma om krav på en skärpt lagstiftningen kring tiggeri. Inom samtliga partier på kommun- och riksnivå finns liknande förslag. Sverigedemokraterna lade en motion i riksdagen om förbud mot tiggeri redan 2011.

Även andra nordiska länder försöker stävja utvecklingen med lagens hjälp. Norska politikerna i Oslo kom nyligen med ett förslag på förbud mot gatutiggeri. I Trondheim har man redan infört anmälningsplikt för tiggare, som måste registrera sig hos polisen för att få tigga. Nu vill man helt förbjuda tiggeri i kommunen.

Men handlar det till störst delen om organiserat tiggeri?

DN har i en artikelserie granskat vilka människorna är som sitter längs gatorna med sina tiggarskålar.

Läs mer: ”Vi trodde det skulle vara bättre i Sverige.”

Främst är det romer från forna de öststaterna som drivs av svält och fattigdom. De bor i kåkstäder, på stängda soptippar och hankar sig fram på ströjobb i hemländerna – och tiggeri i Västeuropa.

– DN har visat en enda sida av det här, som visar en svår utsatthet. Men man måste adressera till flera parter, säger Eva Solberg.

Hon menar att en skärpning av lagen i Sverige skulle sända en signal till hemländerna och därmed få färre att utnyttja organiserat tiggeri som en inkomstkälla.

– Om man vet att det är mer komplicerat att bedriva denna form av verksamhet försvårar man för dessa ligor.

Sedan EU:s östutvidgning startade 2004 har miljardbelopp från strukturfonder pumpats in i olika projekt med syfte att förbättra situationen för romerna i Slovakien, Tjeckien, Ungern, Bulgarien och Rumänien.

Men enligt en ny EU-rapport om romernas situation har ingen förbättring skett på nio år. En avgörande faktor är att fördomarna mot romer lever kvar.

Dessutom hävdar det Europeiska forumet för romer att EU har infört apartheidliknande förhållanden mot gruppen för att minska strömmen av asylsökande romer till olika EU-länder, skriver sr.se.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.