Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Fler studenter få studentbostäder

Sveriges förenade studentkårer (SFS) larmar om akut brist på studentbostäder. Bara var tionde studieort kunde erbjuda boende det senaste året. Bostadsminister Stefan Attefall instämmer i att läget är akut.

– Läget är bekymmersamt för studenter och det vi jobbar med från regeringens sida är att sätta mer tryck på kommunerna. Bland annat tittar vi på bostadsförsörjningslagen, säger Stefan Attefall till DN.se.

SFS:s årliga bostadsrapport publiceras på torsdagen och organisationens besked är problemet har fortsatt att växa. Under 2011 påbörjades bygget av 151 studentbostäder, enligt SFS, men det är långt från behovet.

23.000 studentbostäder har producerats den senaste tioårsperioden, enligt SVT. Under samma tid har antalet studenter ökat med 43.000.

Rapporten kategoriserar studieorterna efter huruvida de kan erbjuda studentboende inom en månad, under höstterminen eller inte alls. Bara Gävle, Härnösand och Karlshamn klarade den kortaste tidsramen.

Uppsala, Lund, Stockholm, Göteborg, Malmö och Växjö är städerna som kvalar in i den sämsta klassen. Med anledning av den växande bostadsbristen har SFS avkrävt svar från bostadsminister Stefan Attefall.

– Staten står för spelreglerna, men kommunerna har ansvar att bygga bostäder. Men ansvaret vilar också på grannkommuner, inte minst i Stockholm. Här har vi ett arbete igång för att skärpa och tydliggöra lagstiftningen så att de tvingas ta hänsyn till vad som händer i regionen, säger Stefan Attefall.

– Det andra spåret vi jobbar på är att fortsätta regelförenklingsarbetet för att göra det möjligt att bygga snabbare och billigare. Jag ser att saker är på gång på flera håll, men problemen är så djupa och akuta att det hjälper inte i dagsläget.

Kan inte ett tredje spår vara att staten bygger?

– Det skulle bryta mot uppdelningen vi har i Sverige mellan stat och kommuner. Det skulle krävas en helt ny princip och jag är inte säker på att det vore rätt väg att gå.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.