Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler vargar får fällas i skyddsjakt

Maximalt 32 vargar får fällas under skyddsjakt i år, med början i dag. I rovdjurslänen i Mellansverige får 25 vargar fällas och i Jämtlands län sju vargar, har Naturvårdsverket beslutat.

Det innebär en ökning jämfört med förra året, då handlingsutrymmet var tolv vargar.

Det är varglänen själva som, på vissa villkor, får besluta om skyddsjakt på varg. Naturvårdsverket betonar att det handlar om ett handlingsutrymme som inte behöver utnyttjas.

Enligt verkets viltsamordnare Ruona Burman visade sig förra årets handlingsutrymme för skyddsjakt, tolv vargar, vara för litet. Ytterligare fem—sex djur fälldes i samband med skyddsjakten i fjol, det vill säga totalt 17—18 vargar. Till det ska läggas de 19 vargar som sköts under licensjakten.

– Vargstammen ökar nu och därmed finns det också risk för att vargar orsakar allvarliga skador. Dessutom har det i år tillkommit ytterligare ett län, Jämtland, som får rätt att besluta om skyddsjakt, säger hon.

Ruona Burman betonar att kriterierna för skyddsjakt, bland annat att en varg vållat skada eller att det finns risk att den o

I december meddelade kommissionen i ett brev till regeringen att den noga kommer att följa den kommande skyddsjakten. Kommissionen varnade Sverige för att skjuta för många vargar under årets skyddsjakt. Om så sker riskerar Sverige att åter ställas inför EU:s domstol.

EU:s miljökommissionär Janez Potocnik förklarade sig nöjd med att regeringen slopat den av många kritiserade licensjakten på varg i år. Men han antydde samtidigt att det finns en oro för att Sverige kanske inte kommer att hantera skyddsjakten på rätt sätt.

Besluten om skyddsjakt ska enligt verket också främst riktas mot enstaka vargar, eftersom det är mycket svårt att visa att hela familjegrupper orsakar en skada.

Nytt för i år är att länsstyrelsen på eget initiativ kan ge klartecken till skyddsjakt i förebyggande syfte. Detta för att förhindra ett vargangrepp.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.