Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Fler vill att kungen ska abdikera

Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Kungens kris fördjupas efter den senaste tidens skandaler. Stödet för honom rasar – nu vill bara 44 procent av svenskarna att han ska sitta kvar på tronen. Samtidigt vill 41 procent att kronprinsessan Victoria tar över, visar DN/Synovate.

De senaste veckorna har det blåst upp till rejäl storm kring kungen. En av hans bästa vänner Anders Lettström har erkänt att han tagit kontakt med Milan Sevo, som pekats ut som en ledargestalt i Stockholms undre värld. Syftet var att undersöka om det fanns smygtagna bilder på kungen och hans vänner i pinsamma situationer och i så fall köpa dessa av den tidigare porrklubbsägaren Mille Markovic.

Enligt TV4 som har sett bilderna, men inte kan garantera deras äkthet, förekommer kungen på två bilder.

Sedan den förra mätningen i november, gjord innan bilderna och kungens vänners kontakter med kriminella var kända, rasar stödet för kungen dramatiskt, visar DN/Synovate. Och det har gått utför snabbt.

I februari förra året ville 64 procent av svenskarna att kungen
ska sitta kvar, medan bara 17 procent tyckte att han skulle abdikera till förmån för Victoria. När skandalboken kom ut i november, med uppgifter om besök på
stripp­klubbar och vilda fester, rasade kungens stöd till 51 procent.

Nu vill inte ens hälften, 44 procent, av svenskarna att kungen sitter kvar. Nästan lika många, 41 procent, vill att han lämnar över till sin dotter.

– Det är klart besvärande för honom. Kungen är en affär från att hamna i en situation där fler vill se Victoria på tronen än honom, säger Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Synovate.

Att kungen blir äldre samtidigt som kronprinsessan Victoria tar allt större plats bidrar till utvecklingen, enligt Nicklas Källebring.

– Men den stora orsaken till omsvängningen är den senaste tidens skriverier och spekulationer om vad som har funnits på de här fotografierna, säger han.

Även stödet för monarkin som institution minskar stadigt, om än inte lika dramtiskt som siffrorna för kungen personligen. I dag vill 66 procent behålla monarkin mot 70 procent i november och 74 procent i februari.

Resultatet ligger i linje med andra mätningar. Enligt SOM-institutet i Göteborg, som mätt förtroendet för  kungahuset sedan 1995, är stödet sedan tio år vikande. I den senaste mätningen ville 60 procent av svenskarna behålla monarkin.

DN har sökt hovets informationschef Bertil Ternert för en kommentar.

Kungens tunga tid

April 2010
Prinsessan Madeleine bryter förlovningen med Jonas Bergström.

November 2010
Skandalboken ”Carl XVI Gustaf – den motvillige monark­-en” kommer ut.
I boken finns bland annat uppgifter om att kungen och hans vänner ska
ha festat tillsammans med strippor i en lokal som tillhandahölls av kriminellt belastade person­er.

November 2010
Kungen säger vid en presskonferens i älgskogen att han ska ”vända blad”, men varken dementerar eller bekräftar uppgifterna i boken.

Maj 2011
Dagens Eko bekräftar uppgifter som cirkulerat under vintern om att kungens vän Anders Lettström anlitat Milan Sevo, utpekad som ligaledare, för att köpa loss bilder på kungen och vännerna i kompromenterande situationer.

Maj 2011
TV4 ser bilderna i samband med en intervju med den tidigare porrklubbsägaren Mille Markovic. Enligt kanalenfinns kungen på två av bilderna. På en presskonferens
säger Sevo att han tagit del av bilderna.

Maj 2011
Anders Lettström tar på sig ansvaret för kontakterna med kriminella. Kungen går
ut med ett kortfattat uttalande, men vägrar i övrigt att svara på några frågor.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.