Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Flera alfadjur skjutna i vargjakten

När vargjakten gick in på sin tredje dag på måndagen fanns fem vargar kvar att fälla, tre i Värmlands län och en vardera i Örebro och Västmanlands län. Under de två första dagarna har 15 vargar skjutits, men en av dem är inte hittad ännu. Tills man vet om den vargen är fälld eller oskadd är jakten i Västra Götaland avlyst.

Bland de dödade vargarna finns fyra alfadjur, två av dem var märkta.

Av de 14 vargar som dödats fram till måndagen har elva klassificerats som vuxna och bara tre som valpar/ungdjur. Detta motsvarar inte alls ålderssammansättningen i vargstammen.

– Det låter som en skev fördelning. Det kan bero på att de vuxna djuren exponerar sig mer, men också på att jakten medvetet riktas in mot dem, säger Olof Liberg, koordinator för det skandinaviska vargforskningsprojektet Skandulv.

– Om jägarna skjuter ungdjur så finns ju de vuxna kvar och kan fortsätta fortplanta sig. Och då kan inte jägarna släppa sina hundar i markerna.

Även i fjol fanns klara tendenser till att avskjutningen var sned. Men Liberg påpekar att forskarna tog hänsyn till detta inför årets tilldelning.

– För att spara antalet alfadjur och säkra minst 20 föryngringar nästa år så bromsade vi tilldelningen totalt, säger han.

Det avlossades även skott mot ytterligare en varg i Västra Götaland i helgen, men efter spårning räknas den som oskadd. Jakten där kommer därför sannolikt att återupptas.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.