Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

Sverige

Flera barn for illa under Kevinutredningen

12:33. Efter DN:s granskning tas Kevinfallet upp igen. Dessutom kliver ett nyckelvittne fram. Hör DN:s Josefin Sköld och Björn af Kleen om vad som hänt.

Under utredningen av fyraårige Kevins död förhördes drygt 120 barn. Arvikapolisen fick skarp kritik för sina metoder och hur de behandlade barnen, bland annat av JO. DN kan nu redogöra för ytterligare detaljer ur förundersökningen, som under måndagen återupptogs.

De utpekade bröderna, fem och sju år gamla vid mordet, är inte de enda barnen som for illa när polisen försökte lösa mordet på den fyraårige pojken Kevin i Dottevik i Arvika hösten 1998.

Totalt förhördes drygt 120 barn av polisen. Flera av dem har känt sig kränkta av polisens förhörsmetoder.

Hösten 2000 sände SVT dokumentären ”I skuggan av ett barnamord” där pappan och styvmamman till en 13-årig pojke berättade om hur de behandlades. Pojken hade synts i kvarteret under morddagen och kommer under en tid att betraktas som skäligen misstänkt. Polisen avlyssnar familjens telefon. Åklagaren som godkänt telefonavlyssningen av familjen dömdes senare för den olagliga metoden.

Enligt dokumentären förhördes pojken under två månaders tid. Enskilda förhör kan vara i uppåt fem timmar, enligt uppgifter från familjen i dokumentären.

Polisen ska enligt dokumentären ha hotat pojken med att köra honom till polishuset om han inte erkänner. Poliserna ska ha rivstartat bilen för skrämseleffekt och kört pojken till mordplatsen vid sjön Glafsfjorden, till björken där Kevins namn är inristat.

Enligt styvmamman röt poliserna till pojken:

”Vad har du nu att säga!? Erkänn! Säg sanningen!”.

Polisens förfarande satte i gång rykten i Dottevik. Innebandyträningarna ställdes in eftersom föräldrar i trakten inte ville att deras barn umgicks med den utpekade pojken.

I mitten av oktober, två månader efter Kevins död, var den utpekade tonåringen ”på gränsen till sammanbrott”. Socialtjänsten ansåg efter ett förhör att pojken borde omhändertas av psykvården, enligt uppgifter i dokumentären.

Pojkens pappa säger:

– Det var hemskt. Han mådde ju dåligt, det syntes ju på honom, men det var inte så konstigt efter alla förhören.

När det fem och sju år gamla brödraparet strax därefter pekades ut som skyldiga till mordet blev den andra familjen mycket lättade.

Däremot lyckades polisen aldrig förklara för familjen varför tonårssonen i över två månader behandlades som skäligen misstänkt.

– De sa att han hade varit på fel plats vid fel tillfälle. Och så hade han inte uppfört sig som man skulle i Dottevik. Det kändes nästan som en våldtäkt. Det var som att han hade sig själv att skylla för att han existerade, säger mamman i SVT-dokumentären ”I skuggan av ett barnamord”.

Året efter att dokumentären sändes sommarpratade Rolf Sandberg i Sveriges radio P1. Sandberg var förundersökningsledare för Kevin-utredningen, alltså ytterst ansvarig för polisens metoder. I sitt sommarprat går Rolf Sandberg till motattack mot dokumentären.

– Det påstods bland annat att pojken tvingades in i en lastbil och uppmanades att erkänna mordet på Kevin … Hade det varit sant … hade det varit en rättsskandal. Men det var det inte, säger Sandberg.

Enligt Rolf Sandberg bjöd polisen och socialtjänsten in familjen till ett möte efter dokumentären där pojken ska ha erkänt att han hittade på allting.

– När vi satt där och pratade var pojken så modig att han berättade för sin styvmamma och pappa att han ljugit för dem, att han bara hittat på för att slippa deras frågor. Vi visste ju att det var så. Men det hade varit bra för pojken om de som producerade dokumentären hade brytt sig att kolla upp uppgifterna lite bättre innan de sände ut dem på tv. Pojken behövde skyddas. Nu fick han stryk på stan helgen efter programmet var sänt. Dessutom förstör osanningar trovärdigheten hos folk. Vad händer nästa gång tv visar ett upprörande reportage som faktiskt är sant …?

DN har haft kontakt med den tidigare skäligen misstänkte pojken, som i dag är i 30-årsåldern. Han vill inte låta sig intervjuas men är tydlig med att han står fast vid den version av händelseförloppet som skildras i SVT-dokumentären.

Även poliser verksamma i utredningen har i efterhand varit självkritiska till hur man hanterade de misstänkta barnen. I den vetenskapliga rapporten ”11 veckor av oro och kraftsamling”, utgiven vid Karlstad universitet, säger en förhörsledare att en av pojkarna som vallades vid mordplatsen mådde ”så fruktansvärt dålig”. Förhörsledaren reflekterade vid vallningen: ”...uja mejen, vad håller jag på med. Fördärvar jag de här barnen fullständigt?”.

2001 granskade Justitieombudsmannen (JO) Kevin-utredningens hantering av de misstänkta barnen. I en rapport kritiserar chefsjustitieombudsmannen Claes Eklundh det faktum att åklagaren överlämnade utredningsarbetet till polismyndigheten. I en så komplicerad utredning bör åklagaren ha inträtt som förundersökningsledare, enligt JO-rapporten. Som också kritiserar att polisen hämtat barn under 15 år till förhör utan förvarning, så kallad föregående kallelse.

Fakta. DN:s granskning av Kevinfallet
  • Den 26 april kunde DN avslöja att förhören med pojkarna, då 5 och 7 år gamla, som pekats ut som skyldiga till 4-årige Kevins död i Dottevik utanför Arvika 1998 var många, långa och innehöll ledande frågor. DN berättade om den omstridde professor Sven Å Christiansons centrala roll i utredningen och hur han sa åt polisen att påstå för bröderna att de pekat ut varandra. Om de kontroversiella vallningarna av barnen sa Christianson till DN att dessa varit givande; ”Barnen har ju redan varit med om det här”.
  • ”Jag har ingen aning om hur Kevin dog efter att ha tagit del av de här förhören”, sa docent Sara Landström till DN.
  • Avslöjandet väckte stor uppmärksamhet. ”Det är nog det värsta jag läst”, sa advokat Björn Hurtig till DN (27/4).
  • Kritiken mot Sven Å Christianson riskerar att skada förtroendet för psykologin, sa Anders Wahlberg, ordförande i Sveriges psykologförbund (DN 3/5).
  • Sedan även SVT:s ”Dokument inifrån” granskat fallet lämnade pojkarnas advokat Thomas Olsson in en begäran om att återuppta förundersökningen. I måndags (8/5) beslutade åklagarkammaren i Karlstad att återuppta förundersökningen, efter DN:s och SVT:s granskningar.
  • På måndagen kunde DN och SVT berätta om det 10-åriga vittne som lekt med pojkarna under hela den tid då mordet ska ha skett. Han sa till polisen i upprepade förhör att han hela tiden haft bröderna under uppsikt och att de inte varit vid sjön.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.