Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-22 17:47

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/flera-indikationer-pa-att-smittspridningen-minskar/

SVERIGE

Flera indikationer på att smittspridningen minskar

Karin Tegmark Wisell på tisdagens pressträff.
Karin Tegmark Wisell på tisdagens pressträff. Foto: Jonas Ekströmer/TT

En rad olika faktorer pekar alla på samma sak: smittspridningen i Sverige har börjat sakta in. På tisdagen presenterade Folkhälsomyndigheten data från provtagning, antibiotikaanvändning och förekomsten av andra sjukdomar i samhället.

– Vi ser tecken på att vi har en minskad sjuklighet i luftvägsinfektioner i samhället, säger Karin Tegmark Wisell på tisdagen.

Drygt 27.200 personer har nu bekräftats sjuka i covid-19, varav 602 fall har anmälts till Folkhälsomyndigheten det senaste dygnet.

– Vi ser möjligen en långsam nedgång från platåfasen, sade Karin Tegmark Wisell, avdelningschef för mikrobiologi på Folkhälsomyndigheten, när hon presenterade siffrorna på tisdagen.

Mellan måndag och tisdag har 57 personer rapporterats döda i covid-19. Den totala dödssiffran är nu på 3.313. För att bättre se trenden i siffrorna räknar Folkhälsomyndigheten ut medelvärdet under sju dagar. Detta medelvärde ligger nu på runt 70 dödsfall per dag.

På tisdagen fick 439 intensivvård i Sverige. I slutet av april var siffran över 500. I antalet som vårdas intensivt är nedgången tydligare än i siffrorna över bekräftade fall.

– Vi bedömer att det beror på att provtagning på medicinsk indikation sker på vidare och vidare indikationer, så även individer som inte är så svårt sjuka ingår nu med all sannolikhet i statistiken, säger Karin Tegmark Wisell.

Utöver de vanliga siffrorna visade Folkhälsomyndigheten även andra mätningar på tisdagen, som används för att få en bild av smittspridningen i samhället. Karin Tegmark Wisell visade hur stor andel av alla som provtas som är positiva för covid-19.

– Det visar en ökning av antal provtagna, men inte samma ökning av positiva bekräftade fall. Det är en signal på att vi inte har en faktisk ökning av antalet fall i samhället.

Siffror över hur andra sjukdomar sprids i samhället kan ge en bild av effekterna av social distansering. Folkhälsomyndigheten presenterade på tisdagen siffror över säsongsinfluensans och RS-virusets spridning.

– När vi införde råd och rekommendationer så dök förekomsten av influensa och samma sak gällde för RS-virus. De ligger fortfarande lågt. Vi ser också att användningen av luftvägsantibiotika minskar, som ett tecken på att vi har minskad sjuklighet i luftvägsinfektioner i samhället totalt.

Vecka 14 och vecka 17 låg andelen sjuka i covid-19 i Stockholm på ungefär samma nivå, det rörde sig om 2,5 respektive 2,3 procent, enligt en undersökning av Folkhälsomyndigheten. 0,9 procent av de som testades i landet i stort var positiva för covid-19. Ytterligare en undersökning likt denna kommer genomföras vecka 22, alltså om två veckor.

– De här data går nu in i våra modelleringar för att försöka förutsäga hur många som totalt har haft sjukdomen i Sverige, säger Karin Tegmark Wisell.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt