Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-27 18:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/nyheter/sverige/flera-markbrander-under-kristi-himmelsfard/

Sverige

Flera markbränder under Kristi himmelsfärd

Brandrisken i skog- och mark är hög i nästan hela Sverige. Under torsdagen blossade flera markbränder upp i landet.

TT Text

SMHI har utfärdat varningar från norr till söder om att risken att torrt fjolårsgräs tar eld är stor.

Räddningstjänsten i Piteå bekämpade under eftermiddagen en brand på ett kalhygge i Tallträsk på cirka 2 000 kvadratmeter.

– Det är dåligt med vatten och svårt att ta sig fram, säger Jim Lundström vid räddningstjänsten i Piteå till SVT Norrbotten.

Man räknar med många timmars jobb. Larm har också kommit in om gräsbränder i Vidsel och Backträsk i Norrbotten.

Utanför Falun, norr om Enviken, rasar en skogsbrand som spridit sig och omfattar en yta om 250 gånger 200 meter.

– Det verkar vara väldigt torrt, det visste vi redan i morse. Det är en normal brandrisk ute, inga extrema värden. Men gräset och det översta lagret i marken är torrt. Det kan sprida sig om det är lite vind, säger Johan Nordin, inre befäl vid räddningstjänsten Dala Mitt, till TT.

En brand bröt under dagen ut i terrängen söder om Skövde och spred sig till att omfatta cirka 4 000 kvadratmeter. Räddningstjänsten har fått den under kontroll. Branden tros ha startat i samband med en militärövning, skriver Skaraborgs läns tidning.

Under Kristi himmelsfärd har det kommit in flera larm om gräs- och skogsbränder i Sverige. SMHI skriver på sin hemsida att stor försiktighet bör iakttas vid eldning utomhus.

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har uppmanat svenskarna att ta ansvar i dessa tider.

– Vi behöver inte fler stora händelser, har Svante Werger, särskild rådgivare på MSB, sagt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt