Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
Sverige

Flera misstänks ha dött i listeriautbrott i Västra Götaland

Foto: Magnus Hallgren

Flera personer kan ha dött av listeriabakterier i maten, enligt smittskyddsmyndigheten i Västra Götaland. Nu varnar man för maträtterna, som kan finnas i kylar och frysar hemma hos folk. 

Det ska röra sig om totalt sju personer där Smittskydd Västra Götaland misstänker en koppling mellan sjukdom och dödsfall och att personerna ätit enportionsrätter, skriver GP. 

"Flera dödsfall har förekommit, men orsakssamband är svårbedömt, eftersom de drabbade hade underliggande sjukdomar", skriver myndigheten i ett pressmeddelande. 

Enligt smittskyddsmyndigheten har man funnit ett samband mellan enportionsmat från den lokala tillverkaren Food Company i Lidköping AB och de insjuknade. I sex fall är man helt säker på sambandet, och i ytterligare ett fall finns det misstankar. 

Samma listeriatyp har funnits både i maten och hos de sjuka. 

Även om produkterna dragits tillbaka från marknaden varnar myndigheten för att det kan finnas folk som har rätterna hemma i kylar och frysar.

Tillverkaren Food Company har på sin hemsida lagt upp en lista på de maträtter som det gäller, det handlar bland annat om flera sorters köttbullar, torsk och kalvfärsbiffar.

Maträtterna som dragits in

Köttbullar med lingon, gräddsås, bönor och potatismos

Nötköttbullar med lingonsylt, gräddsås, bönor och potatismos

Spätta med champinjonkräm, spenat samt potatis

Fisksymfoni med dillsås och räkor, serveras med potatismos

Torsk med dillsås och räkor, serveras med potatismos

Mandelbakad fisk med dillsås, citron, ärtor och potatismos

Kalvfärsbiff med lökfrästa ärtor, gräddsås, potatismos och lingon

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.